Tawa paneer är något du enkelt slänger ihop mitt i veckan när du inte har tid för långkok. Det är en blandning av paneer eller tofu, paprika, lök, ingefära, chili och kryddor. Tomat ger en fyllig smak och vacker färg. Servera med roti/chapati eller kokt ris och du har en middag på 15 minuter.
Vad är tawa paneer?
Tawa är en speciell typ av stekpanna som används i indisk matlagning, både till rätter som den här, men även till att steka roti/chapati och andra tunnbröd. Även om vi har en tawa hemma så använder vi alltid en stekpanna, den rymmer mer och fungerar på samma sätt. Tawa paneer är lite av ett samlingsnamn på rätter som denna, så du kan variera efter vad du har hemma och vilka kryddor du gillar.
Hur görs tawa paneer
Du börjar med att steka lök, vitlök, ingefära, chili och paprika tills allt har mjuknat. Det ska bara mjukna och behöver inte få färg. Låt sedan kryddorna fräsa med i en minut så att smakerna utvecklas. Sist går tomaterna ner och du låter de puttra med tills blandningen mörknar. Smakerna koncentreras och du får en mycket fylligare smak. Avsluta med att vända ner paneer eller tofu. Vi gillar att steka på den innan, men det behöver du inte göra.
Vad är paneer
Paneer är en indisk ost som du enkelt kan göra själv. Den är lite knepig att få tag i här i Sverige och vi brukar göra vår egen, med recept här. Mycket eftersom jag (Mattias) äter växtbaserat. Tofu är det som är väldigt nära paneer i både smak och konsistens, så det går jättebra att ersätta med det.
Recept: Vegetarisk tawa paneer
4 portioner
2 msk rapsolja
1 paprika, hackad
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad (kan uteslutas)
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
3 dl krossade tomater
400 g fast paneer eller tofu, tärnad
2 dl vatten
1 tsk salt
Servering
kokt ris
roti/chapati
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan paprika, lök, vitlök, ingefära och chili tills allt har mjuknat.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut.
- Rör nu ner tomaterna och låt fräsa med i några minuter så att tomaterna mörknar något.
- Om du vill kan du steka på paneer eller tofu så att den får fint med färg. Vänd ner i såsen tillsammans med vatten. Lägg på ett lock och låt puttra på i 5 minuter.
- Smaka av med salt. Servera med kokt ris eller roti/chapati.
Testade precis att laga detta och herregud vad gott det blev!! Tack så mycket för ett underbart recept 🙂