Ibland när man kollar recept på olika bloggar och hemsidor får man intrycket att en indisk dal bara är en typ av dal. Verkligheten är så mycket härligare… det finns hur många indiska dals som helst! De kan verkligen smaksättas och varieras i det oändliga, som här med spenat!
Spenatpakora
Vi har väldigt många spenatrecept på hemsidan och många favoriter. En är helt klart den krispiga spenatpakoran gjord på färsk spenat. Recept här.
Recept: Indisk spenatdal – Palak dal
4 portioner
3 dl moong dal eller röda linser
0,5 tsk gurkmeja
10 dl vatten
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
1 tomat, finhackad
200 g hackad spenat, fryst går bra 1 tsk salt
Servering
kokt ris eller roti/chapati
1. Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten.
2. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter tills linserna är mjuka.
Tadka
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Rör ner tomat och spenat. Låt fräsa med tills tomaten mjuknar och spenaten har släppt lite av sin vätska.
4. Häll ner tadkan i linserna och låt den eventuellt puttra på i några minuter tills du får rätt konsistens. Smaka av med salt.
5. Servera med kokt ris eller roti/chapati.