Dosa är en av de mest populära indiska rätterna och kommer från södra Indien. Det är tunna krispiga pannkakor gjorda på linser och ris. Hittar du det på en indisk restaurang så testa, men först efter att du läst hur man faktiskt gör dem… och du kommer att uppskatta de ännu mer…haha. För det kräver lite tid och finess att få till dosas hemma, däremot inte omöjligt. Och framförallt sååå värt det.
Dosa äts traditionellt till frukost med chutneys och sambar, men du kan äta det när du vill.
Vad är dosa?
Dosa är en indisk pannkaka från södra Indien. Det är egentligen frukost, men du kan självklart äta det när som helst. Det är en ganska knepig rätt att göra. Dels tar den tid eftersom ris och linser ska blötläggas, sedan mixas och sedan fermenteras. Det kan även krävas lite träning innan du lär dig steka de på ett bra sätt. Det är en kul träning att syssla med och värt tiden, men vi vill inte låtsas att det här är en av de enklaste indiska rätterna du kan ta dig an.
Hur äter man dosa?
Dosa serveras ed kokoschutney, tomatchutney och soppan sambar. Du river av en bit av pannkakan och nyper upp potatisfyllning, chutney och soppa med den. Precis som du skulle använda en roti/chapati.
Dosa består som sagt av ris och linser. Här är det parboiled ris som gäller samt en blandning av urad dal (skalade, halverade, svarta linser) samt chana dal som är små halverade kikärter. Detta ska blötläggas i 12 timmar.
Ris och linser mixas sedan med vatten till en slät smet. Det här kräver en riktigt kraftfull mixer, stavmixer kommer inte funka. Du ska få en slät smet som inte är för tjock eller för tunn. Definitivt inte för tunn, för då kan du inte rädda det sen. Men tänk en tjock våffelsmet.
Fermentera smeten
Smeten måste fermenteras, det är hela grejen med dosa. Det är bara att plasta in den och låta stå i rumstemperatur i 8-18 timmar beroende på hur varmt eller kallt du har i rummet. Den ska bli fluffig och bubblig som på bilden, annars är det bara att vänta lite till. Det ger den rätt konsistens och rätt smak och är så viktigt.
Fyllning i dosa
Den klassiska fyllningen är potatis. Det är en kryddig potatisröra med lök, ingefära, vitlök, curryblad och kryddor.
Vad serverar man till dosa?
Klassiska tillbehör är chutneys och då en kokoschutney och ofta en tomatchutney. Man brukar även servera den sydindiska soppan sambar till. En mild soppa med grönsaker och kryddor. Vi har inte lagt upp recept på allt det här än, men vi gillar att äta den med valfri färdigköpt chutney som mangochutney och chilichutney.
Så tillagar du dosa
Det finns tre viktiga saker att tänka på för att din dosa ska lyckas.
- Smeten måste ha fermenterats ordentligt
- Den måste ha rätt konsistens
- Inte för hög värme
När det gäller konsistensen så ska den inte vara för tjock för då är risken stor att den fastnar i pannan. Den får inte heller vara för rinnig för då får du ingen krispig dosa. Den ska vara som en våffelsmet. Späd med vatten tills du får en bra konsistens.
Pannan får inte vara för het, då fastnar den också. Det är bäst att börja på en lägre temperatur, hälla ner smeten, och sedan höja. Ett tips är att skvätta lite vatten i pannan först så att den svalnar ner.
Du häller ner en skopa i mitten av stekpannan och använder en sked för att sprida ut den i cirkulära rörelser.
Stek dosan tills den fått fin färg på ena siden. Sprid sedan ut några skedar potatisfyllning över och vik ihop dosan. Klar!
Recept: Indiska dosa
4-6 portioner
Dosasmet
3,5 dl parboiled ris eller basmatiris
1 dl urad dal
2 msk chana dal
1 tsk bockhornsklöverfrön, kan uteslutas
4-5 dl vatten
1 tsk salt
Potatisfyllning
2 msk neutral olja
1 tsk bruna senapsfrön
1 liten näve curryblad
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, riven eller pasta
1 grön chili, finhackad
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
600 g kokt potatis, i bitar
1 tsk salt
Till servering
tomatchutney
kokoschutney
sambar
Dosasmet
1. Skölj ris och linser i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Titta på vattnet, det ska blir helt klart. Låt rinna av väl.
2. Lägg ris, linser och bockhornsklöver i blöt i rikligt med vatten i minst 6 timmar, gärna över natten.
3. Häll ner ris, linser, bockhornsklöver och vatten i en blender och mixa till en riktigt slät smet. Tillsätt mer vatten och smeten känns för tjock. Det ska bli som en tjockare våffelsmet.
4. Häll över smeten i en bunke och plasta in. Låt stå och fermentera i rumstemperatur över natten, det kan ta allt från 8-18 timmar. Den ska bli bubblig och fluffig i konsistensen.
5. Vispa ner saltet och eventuellt mer vatten för att få till rätt konsistens.
Potatisfyllning
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs senapsfrön och curryblad tills fröna börjar poppa.
2. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Vänd ner gurkmeja, chilipulver, potatis och salt. Mosa sönder potatisen och blanda väl. Känns fyllningen förr torr kan du röra ner lite vatten.
Göra masala dosa
1. Hetta upp en stekpanna. Den får inte vara för varm för då fastnar pannkakan. Skvätt över lite vatten precis innan du ska steka så svalnar pannan av något.
2. Häll en skopa smet i mitten av stekpannan. Ta en slev och börja i mitten av smeten och sprid ut den med en cirkulär rörelse som hela tiden rör sig utåt tills stekpannan är helt täckt av smet. Den ska bli riktigt tunn.
3. Låt steka tills den har fått fint med färg på undersidan och du ser att ovansidan har blivit torr och genomstekt. Droppa över lite olja, det gör den extra krispig.
4. Skeda på lite fyllning i mitten av dosan och vik ihop.
5. Servera tillsammans med tomatchutney, kokoschutney och sambar.