Här kommer en helt underbar grillmiddag som vi faktiskt tog fram till tidningen VEGO. Receptet på tandoorin hittar du här, men nu ska vi prata sallad! Vi ville ha en krämig sallad till grillat och tog helt enkelt klassisk svensk potatissallad med yoghurt och majonnäs, men kryddade upp den med klassiska aloo gobi-kryddor. Ja, och så blandade vi potatis och blomkål vilket inte bara känns härligt somrigt, det är också så gott ihop.
Perfekt till tandoori
Just den här salladen tog vi fram som ett perfekt tillbehör till tandoorin gjord på Bärta som vi har recept på här. Kryddigt, vackert och perfekt på grillen. Med det sagt funkar den här krämiga salladen till grillade grönsaker, biffar, vegokorvar och mycket annat.
Vad är aloo gobi?
Aloo betyder potatis och gobi blomkål. Det här är alltså en indisk grönsaksrätt med potatis och blomkål. Du kan som sagt äta den som den är, men det många kanske glömmer bort är att en dal sällan äts ensam. En dal, t ex röd linsdal, serveras oftast med något tunnbröd och en grönsaksrätt vid sidan av. Recept på klassisk aloo gobi hittar du här.
Recept: Krämig indisk aloo gobi-sallad
4 portioner
500 g potatis
500 g blomkål, i buketter
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1-2 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1-2 tsk salt
- Koka potatisen mjuk i en kastrull. Gör även det samma med blomkålen (frysta blomkålsbuketter går också bra). Skölj i kallt vatten så att de svalnar av.
- Blanda ihop rödlök, vitlök, ingefära, yoghurt, majonnäs och kryddor i en skål.
- Blanda ihop potatis, blomkål och dressing i en skål. Toppa gärna med finhackad gräslök och servera.