Aloo tikki är frasiga potatisbiffar som är en perfekt rätt att göra på gårdagens kokta potatis. De är smakrika och gyllene och serveras ofta som en ”chaat”, dvs. som typisk street food i Indien tillsammans med yoghurt och chutneys.
Vad är aloo tikki?
Aloo är potatis på hindi och tikki betyder en liten biff eller fritter. Du kan göra de på bara potatis men de håller inte alltid ihop då, så därför tillsätter vi lite kikärtsmjöl. De serveras som sagt ofta som en ”aloo tikki chaat” på gatorna som ett snack. Här i Sverige kan man ibland hitta de bland ”förrätter” på indiska restauranger, men förrätt är inget man riktigt har i Indien. Med det sagt är det supergott att servera som start på middagen, som drinktilltugg eller bara när du är sugen på något frasigt fantastiskt.
Genväg – aloo tikki chaat
Vi har publicerat ett recept tidigare där vi tog genvägen via frysta potatisbullar och rostade kryddiga kikärter att ha till. Kolla in receptet här.
Hur gör man aloo tikki chaat?
Grunden är som sagt potatis och kokt sådan. Mosa sönder den och blanda sedan med klassikerna vitlök, ingefära, chili och kryddor som chili, gurkmeja och spiskummin. Vi har även använt oss av mangopulver eftersom det är så ruskigt gott, men hittar du inte det är det bara att hoppa över. Oh, och så använder vi som sagt kikärtsmjöl för att binda ihop det.
Och sen då?
Forma potatisröran till hyfsat små biffar och platta till dem. Det här receptet är gjort för två små biffar per person som just ett snack men vill du äta dig mätt på det här skulle vi tipsa om att dubbla receptet och kanske lägga till de rostade kikärterna vi har använt här.
Aloo tikki – indiska potatisfritters
4 portioner
400 g mjölig potatis
1 grön chili, finhackad
2 tsk finhackad ingefära
0,5 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
½ tsk mangopulver, kan uteslutas
½ tsk salt
neutral olja att steka i
Servering
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
grön chutney, recept här
tamarindchutney
granatäppelkärnor
färsk koriander
- Koka potatisen mjuk eller tillaga i mikron några minuter på full effekt. Skala och mosa sönder med en gaffel.
- Häll ner resterande ingredienser och blanda väl, enklast tycker jag är att använda händerna. Forma till små biffar.
- Hetta upp ett generöst lager olja i en stekpanna. Stek potatisbullarna gyllene på båda sidor och låt sedan rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper.
- Lägg upp 2-3 potatisbullar på en tallrik. Skeda över yoghurten. Ringla över grön chutney och tamarindchutney.
Strö över granatäppelkärnor och färsk koriander.