Aman tycker det är så kul att alla trendiga caféer, inte bara i Sverige, serverar Golden milk som svaret på alla åkommor och problem. Samma sak gäller på instagramkonton, bloggar, kokböcker mm. Säga vad man vill om gurkmejans faktiska effekter, men för Aman handlar det med om att det är något många indier får när de är förkylda eller har ont i halsen vilket känns så långt bort från ett trendigt café man kan komma.
Vad är golden milk – haldi doodh
Golden milk är det västerländska namnet på haldi doodh. Haldi är gurkmeja på hindi och doodh är mjölk. När Amans mamma gör det så tar hon pyttelite gurkmeja och socker och blandar ner i ljummen mjölk. Vissa gillar även att smaksätta med mald kardemumma och ingefära, men det är helt upp till dig.
Varför dricka man golden milk?
Gurkmeja har ett nästan mytiskt rykte om att hjälpa kroppen på alla möjliga sätt. Man pratar om kurkuminet i gurkmejan som väldigt antioxiderande vilket ska mota bort allt från förkylningar, magont och cancer. Mycket är så klart galenskap och även om kurkumin i vissa studier har visat sig ha positiva effekter är det marginellt och gurkmeja innehåller dessutom väldigt små mängder kurkumin.
Med det sagt gillar vi känslan av att dricka något varmt och välgörande oavsett, inte minst när man har förkylning. Och det är så den oftast dricks i Indien. Om du har lite ont i halsen, känner dig hängig eller vill ha något varmt innan läggdags, så gör du en kopp haldi doodh.
Golden milk – haldi doodh
2 koppar
5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
0,75 tsk gurkmeja
2 tsk strösocker
en nypa mald kardemumma, kan uteslutas
en nypa saffran, kan uteslutas
- Värm på mjölken i en kastrull. Den ska inte koka utan bara bli lite varm.
- Vispa ner gurkmeja och strösocker. Smaksätt eventuellt även med kardemumma och saffran.