Då var det dags för ännu en indisk klassiker… samosa! Det är ett måste på indiska restauranger och utan tvekan en av de mest kända och populära indiska rätterna i världen. Samosas är friterade piroger med en kryddig potatisfyllning. Det är en typisk street food-rätt och serveras i sin enklaste form med tamarindchutney, men kan också serveras som en ”chaat”. Läs om det lite längre ner.
Vad är samosas?
De har sin ursprung i Persien (Iran) men skillnaden är så klart att man kryddar den annorlunda i Indien. Traditionellt är det en kryddig potatisfyllning, ofta med ärtor. Men nuförtiden finns det alla möjliga med paneer, kött och till och med dessertsamosas med choklad och liknande. Efter att den har fyllts så är det bara att fritera dem gyllene i het olja.
Och ja, vi har sett samosas göras med filodeg och det är supergott, men inte autentiskt.
Hur serveras samosas?
Vanligtvis köper man de på gatan med tamarindchutney. Du doppar hela samosan och tar en tugga. Man kan även servera de som en ”chaat”. Då kan man t ex ringla över chutney, yoghurt, granatäppelkärnor, sev (kikärtskrisp), grön chutney, chaat masala mm. Det blir en kladdig sak som är gudomligt god.
Formen på samosas
Samosas kommer från norra Indien och där gör man först en kon som fylls med fyllningen för att sedan nypas ihop så att du får en pyramidform. I andra delar gör man mer av en trekantig form.
Vad består fyllningen av?
Grunden är potatis och gröna ärtor. Det är inte jättevanligt med lök och vitlök, däremot ingefära och kryddor. Kryddorna kan variera något. Nedan ser du vårt recept men vi lägger ibland till torkat mangopulver och ibland chaat masala i fyllningen.
Så viker du ihop en samosa
Dela degen i bitar och rulla ut till rundlar, gärna lite ovala i formen. Dela sedan på mitten.
Pensla halva kanten som på bilden. Det är för att den andra deghalvan ska fästa.
Vik sedan över den andra halvan och tryck fast.
Nu har du en kon, redo att fyllas.
Fyll med 1-2 msk fyllning och pensla kanten med vatten. Nyp ihop och vik till.
Där har du en samosa, redo att friteras!
Indiska samosa
16 st
Deg
5 dl vetemjöl
2 msk neutral olja
1⁄2 tsk salt
1,5-2 dl vatten
Potatisfyllning
1 msk neutral olja
1⁄2 tsk hel spiskummin
1⁄2 tsk fänkålsfrön
1 msk finhackad färsk ingefära
400 g potatis, kokt
2 dl gröna ärtor
1⁄2 tsk chilipulver
1⁄2 tsk mald koriander
1⁄2 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk garam masala
2 msk finhackad färsk koriander
1 tsk salt
ca 2 liter neutral olja att fritera i
Servering
tamarindchutney
Deg
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila medan du gör fyllningen.
Potatisfyllning
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin och fänkålsfrön tills de får fint med färg.
- Rör ner ingefäran och låt fräsa med i en minut.
- Häll ner potatisen och mosa sönder med en gaffel. Rör sedan ner resterande ingredienser. Blanda väl.
- Häll över potatisfyllningen på en tallrik och låt svalna något.
Fylla och fritera - Dela degen i 8 bitar. Börja med att rulla en bit till en boll. Kavla ut bollen till en rundel.
- Dela varje rundel på hälften så att du får två halvmånar. Rulla ihop en halvmåne till en kon.
- Fyll konen med fyllning och nyp ihop öppningen. Klar! Fortsätt med resteran- de deg och fyllning.
- Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.
- Droppa ner några samosas i taget i den heta oljan. Fritera gyllene runt om, det tar ca 5-8 minuter.
- Lyft upp samosan med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en kökshandduk.
- Servera med tamarindchutney.