Kadai paneer heter så därför att den tillagas i en kadai som är en wokliknande panna. Självklart går en vanlig stekpanna precis lika bra. Rätten i sig är väldigt lik shahi paneer med skillnaden att du har en tjockare sås. Det här är ett kul sätt att variera din paneer eller tofu och du kan använda andra grönsaker än paprika om du känner för det.
Du kan ersätta cashewnötterna med 0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde.
Vad är paneer
Paneer är en indisk ost som du enkelt kan göra själv. Den är lite knepig att få tag i här i Sverige och vi brukar göra vår egen, med recept här. Mycket eftersom jag (Mattias) äter växtbaserat. Tofu är det som är väldigt nära paneer i både smak och konsistens, så det går jättebra att ersätta med det.
Kadai paneer (med tofu)
4 portioner
1 msk neutral olja
400 g tärnad fast tofu
1 grön paprika, hackad
4 tomater, hackade (eller 4 dl krossade tomater)
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt
Servering
2 msk finhackad koriander
kokt ris eller roti/chapati
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs paneer/tofu och paprika tills allt har fått fint med färg. Häll över på en tallrik så länge.
- Häll ner tomater, chili, ingefära, cashewnötter och vatten i en blender och mixa till en slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp oljan i stekpannan och fräs spiskumminen tills den får fint med färg. Rör ner koriander, garam masala, gurkmeja och chilipulver. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner din stekta paneer/tofu, paprikan och tomatpurén. Koka upp och låt puttra på i 5 minuter. Smaka av med salt.
- Servera med ris eller roti/chapati.