Modernt, smakrikt, vackert och bland det godaste vi vet. Vi tog ett snack med Dheeraj som ligger bakom succén.
Det här är en artikel från tidningen VEGO.
Text: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindqvist
Indian Street Food & Co
Autentisk indisk mat med en twist. De har flera olika restauranger runt om i Stockholm med lite varierande meny. Bäst är självklart att kolla in alla på www.indianstreetfood.se.
Jag har varit ett gigantiskt fan av Indian Street Food & Co sen de startade sin foodtruck 2014. Jag besökte den så ofta jag kunde för att njuta av deras kathi roll med samosas friterade till perfektion. När de sen började öppna restauranger runt om i Stockholm fortsatte jag att vallfärda dit, för dosas (ris- och linspannkakor) på deras ställe vid Skanstull, en smakrik dal på deras café på Drottninggatan eller en avslappnad middag på någon av deras större restauranger. Det var även den första restaurangen jag tog min kille Aman till så fort han flyttade hit från Indien och det har nu blivit hans absoluta favoritställe.
Källan till succén kan förklaras av den enorma matglädje som grundaren Dheeraj Singh känner för den indiska maten, i kombination med att han vill vissa alla hur fantastiskt mycket det finns där ute. Det är dags att visa att indiskt är så mycket mer och om någon kan ta det till nästa nivå så är det Dheeraj.
Dheeraj föddes i Manjali i norra Indien. Hans pappa startade en restaurang där redan 1952, som familjen fortfarande driver. Även Dheeraj utbildade sig till kock och kom till Sverige på ett lite oväntat sätt.
– Lotta Voltaire letade efter någon som kunde ta fram ett koncept för en indisk restaurang i Sverige, Hurry Curry. Vi fick kontakt i Delhi, så jag flyttade till Sverige och jobbade inom den kedjan i 8-9 år, tills jag startade min egen foodtruck.
Varför en foodtruck?
– Jag ville göra något eget och foodtrucks började bli populärt i Stockholm på den tiden. Vi var först med en indisk foodtruck och efter att vi vann Arlas guldko för vår mat 2015 så startade jag vår första restaurang året därpå. Sen har det bara rullat på.
På Indian Street Food & Co försöker Dheeraj laga autentisk indisk mat, men göra det modernt, coolt och fräscht. Det är enkel mat men med finess, prisvärt och nyttigt. Men framför allt smakar det helt otroligt gott, oavsett om det är pani puri, en mustig chole eller naanpizzor.
– Vi gör mycket på samma sätt som på restaurangen vi driver i Indien. Vi använder samma kryddor och råvaror av hög kvalitet. Vi har valt att inte anpassa oss efter svenska smaklökar. I början var det några som tyckte att det var för starkt, men nu har de vant sig och har lärt sig att älska de äkta smakerna.
Vad tycker du själv om indisk mat i Sverige?
– Den har inte utvecklats. Det känns som att den ligger på samma nivå som för 20-25 år sedan. Folk pratar bara om tikka masala och ser inte något annat. Det är tråkigt, för det finns så mycket mer indiskt att bjuda på. Inte minst vegetariskt.
Just det vegetariska och veganska utvecklar man ständigt här. De planerar för att lansera ännu fler vegoalternativ på menyn i höst, vilket vi är så peppade på. Kommer man dit ska man enkelt kunna välja om man vill ha en vanlig butter chicken eller en vegetarisk variant.
Du verkar hämta influenser från alla möjliga håll?
– Ja, vi försöker blanda mycket. Vi har dosa från södra Indien och chole (kikärtsgryta) från de norra delarna. Snart kommer vi att lansera momos (dumplings) från Assam och även en del från Gujarat där man äter mycket vegetariskt. Vi kollar även på hur vi kan blanda svenskt med indiskt i nya rätter.
Vi får följa med in i köket där kockarna jobbar för fullt med prepp inför dagen. Vi får kolla på tandooren, ugnen, som till skillnad från många andra restauranger har en insida gjord av lera istället för betong. Det är en ugn med öppningen på ovansidan och bröden trycker man fast på insidan av väggen. På en minut har vi ett vackert gyllenbrunt tunnbröd framför oss som penslas med olja och smakar gudomligt. Och det är så här de jobbar för att få absolut bästa resultat. Det finns inga genvägar när man vill göra världens godaste indiska mat.
På Indian Street Food & Co finns det som sagt många olika rätter att testa och de varierar beroende på vilket av ställena du besöker. Några storsäljare på de större restaurangerna är rätter som hara bhara (grönsakskebab), paneer kofta (bollar i masalasås), pani puri (krispiga bollar fyllda med potatis och kikärter) och massor av olika grytor, däribland dal makhani. Men vad är det då som gör att de är så ruskigt bra här?
– När det kommer till indisk mat måste man veta hur man använder kryddorna och råvarorna. Det handlar om kunskap. Många som startar restaurang är inte kockar och vet inte hur man tillagar t ex linser och bönor.
Vi får med oss generösa matlådor med olika grytor och samosas och kan inte sluta tänka på hur fantastisk maten är här. Om du någonsin tvekar på indisk mat eller har fått för dig att det inte är något för dig, åk förbi Indian Street Food & Co och förbered dig på att vändas upp och ner av en bombastisk smakresa.