Som gigantiska vitlöksfans är det här en av våra absoluta favoriter. Det är inte bara vitlök i själva dalen utan den toppas även med en vitlöksstinn tadka. Vi tycker att det ska vara riktigt generöst med vitlök och den kommer inte att smaka så starkt och hett som du tror. Med det sagt kan du utan problem halvera mängden.
Moong dal
Moong dal eller skalade och halverade mungbönor är en av de vanligaste linserna i Indien. Den är en ljusgul färg och kan kokas både så att de behåller sin form, eller kokas sönder helt för en krämigare dal (vi föredrar det första). Du hittar moong dal indiska butiker, men det går även toppen att ersätta med vanliga röda linser.
Tadka vs. chaunk
Tadka är en blandning av lök, kryddor och ofta tomat som steks ihop så att smakerna maximeras och sedan blandas med linserna. Tadka och chaunk kan ibland kallas för samma sak. Chaunk är den sista smaksättaren du steker på (här vitlöken), oftast bara några hela kryddor, som du toppar rätten med precis vid servering.
Recept: Indisk vitlöksdal
4 portioner
Linser
3 dl moong dal eller röda linser
0,5 tsk gurkmeja
10 dl vatten
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
6-10 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tsk chilipulver
Tadka
1 msk neutral olja
0,5 tsk bruna senapsfrön
4-6 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 hel torkad röd chilifrukt
Servering
kokt basmatiris
roti/chapati
- Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten.
- Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter tills linserna är mjuka.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Rör ner lök och vitlök. Låt fräsa med i några minuter så att löken mjuknar och börjar få färg. Krydda med chili. Rör sedan ner linserna.
Tadka
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs senapsfröna tills de börjar ”poppa”.
2. Rör ner vitlöken och chilin och låt fräsa med tills vitlöken får fint med färg.
3. Häll tadkan över dalen och servera.
4. Servera med kokt ris eller roti/chapati.
Supergod!
Min 1,5 åring ger den MVG.
Tips, det är gott med smör på