Vi går mest runt och drömmer om värmande comfort food just nu och det brukar innefatta något friterat (som mycket i det indiska köket…haha). Vi är ju redan fans av kadhi pakora och för du som också älskar den rätten så kommer är en liknande rätt. En mild currysås som serveras med krispiga, fluffiga kikärtsbollar. Lite som kikärtsmunkar. Det här är en mild curryrätt som vi tror många svenskar där ute skulle älska.
Och du, var inte rädd för att fritera. Det går bra att fylla ett generöst lager med olja i en stenpanna och steka smeten som vilken biff som helst.
Vad är bari kadhi?
Bari kadhi är en populär rätt i norra Indien, i delstater som Uttar Pradesh och Bihar. Den påminner om Punjabi-klassikern kadhi pakora, men istället för lökapkoras vänder du här ner krispiga kikärtspuffar i den milda yoghurtsåsen.
Så gör du bari
Bara är en väldigt enkel smet som endast består av kikärtsmjöl, kryddor och vatten. För att få en fluffig och porös insida så använder man sig av ”fruktsalt” eller Eno som är ett populärt märke. Du kan ersätta med samma mängd bikarbonat.
Du vill att smeten ska vara tjock, men inte för tjock, då blir de för kompakta.
Eno-salt?
Eno-salt består av bland annat bikarbonat och citronsyra och används för att få till fluffiga smetar. Den är effektivare än bara bikarbonat och används bland annat i den indiska rätten dokhla. Du hittar Eno fruktsalt i indiska butiker och på nätet, men kan ersätta med samma mängd bikarbonat.
Vegetarisk Bari kadhi – kikärtspuffar i yoghurtsås
4 portioner
Kadhi
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
4-5 dl vatten
Tadka
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin, eller mald
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 torkade röda chili
0,5 tsk garam masala
salt
Bari
3 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
2,5 dl vatten
1 tsk Eno-salt, fruktsalt eller bikarbonat
olja att fritera/steka i
Servering
kokt basmatiris
Kadhi
- Vispa ihop samtliga ingredienser i en skål.
Tadka
- Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs spiskummin tills den får fint med färg. Använder du mald så vänta med den.
- Rör ner lök, vitlök och torkad chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Vispa nu ner kadhin, yoghurtsåsen, och låt allt bubbla upp. Vispa för att undvika klumpar. Låt såsen puttra på så att den tjocknar något.
- Krydda med garam masala och salt.
Bari
- Vispa ihop kikärtsmjöl, kryddor och vatten i en skål.
- Vispa ner fruktsaltet och låt smeten stå i 10 minuter.
- Rör om smeten och tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjock.
- Hetta upp generöst med olja i en kastrull eller stekpanna. Sikta på 180 grader.
- Droppa ner små klickar av smet. Jag använde mig av en tesked. Låt fritera tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Vänd ner barin i såsen och servera genast med ris.