Bhurji är en rätt som många kanske lagat liknande varianter på men aldrig tänkt på att det faktiskt är en indisk rätt. Vi ser många ”indiska äggröror” där ute på nätet och de kallas alltså bhurji. Den är röran görs dock på tofu istället och blir då helt vegansk. Vi körde även ner lite havregrädde för extra krämighet, men det kan du hoppa över.
Bhurji kan ätas som den här tillsammans med chapati eller roti, eller som här på en skiva rostat surdegsbröd. En klassisk frukosträtt faktiskt! Eller så gör du som vi ofta gör och serverar den som en sidorätt till en dal eller kikärtsgryta.
Vad är bhurji?
Bhurji är egentligen en indisk äggröra, men här har vi gjort den helt växtbaserad med tofu istället. Supergod på en bit rostat bröd men också god som tillbehör till en dal senare på dagen.
Recept: Bhurji – indisk tofuröra
2 portioner
2 msk rapsolja
0,5 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt, finhackad
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk salt
1 tomat, finhackad
150 g smulad fast tofu
1 dl grädde, t ex havregrädde (kan uteslutas)
2 msk finhackad koriander
Till servering
2 skivor surdegsbröd
olivolja att steka i
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Lå fräsa med tills löken mjuknar.
- Krydda med chilipulver, gurkmeja, garam masala och salt. Låt fräsa med i 1 minut.
- Vänd ner tomaten och låt fräsa med i ca 2 minuter tills den mjuknar och mörknar lite i färgen.
- Rör ner tofun, grädde och koriander. Låt puttra ihop.
- Stek brödet i lite olja så att det får fint med färg.
- Skeda över röran på toasten och servera.