Det här är en typisk resträtt och ett jättesmart sätt att ta tillbaka på gårdagens dal, linsgryta på. Vi har recept på t ex aloo paratha, ett bröd som är fyllt med en potatisfyllning. Då fyller man verkligen en boll med deg och kavlar sedan ut. Här använder man istället ”fyllningen”, dvs. linssoppan istället för vatten i degen.
Vi kan äta det tillsammans med en dal eller steka på till frukost och äta med yoghurt och pickles. De är även goda som en smidig lunch om du känner för det.
Vad är dal paratha
Paratha är i sin enklaste form en chapati/roti som steks i olja eller ghee. Det finns flera olika sätt att sedan fylla brödet på, bland annat med potatis, blomkål, ärtor, lök mm.
Här får den smak av linsgrytan och kan därför varieras i det oändliga.
Vilken dal kan man använda?
I princip vilken som helst, så länge den fått kallna först. Bäst blir med mindre linser som röda linser, moong dal, toor dal mm. Större som kikärter och kidneybönor går också att använda men degen går lättare sönder då.
Hur gör man dal paratha?
Du ersätter som sagt vätskan, dvs. vattnet, med dal. Det här är inte ett exakt recept så det kommer att behöva modereras. Vi brukar börja med samma mängd dal som vatten, men sen behöver man oftast tillsätta lite mer vatten för att få rätt konsistens. Blir den däremot för klibbig är det bara att tillsätta mer mjöl.
Och sen då?
När du har fått en smidig deg kan du låta den vila i 10 minuter (vi gör aldrig det), så den blir lättare att kavla ut. Dela degen i mindre bitar och rulla i mjöl. Kavla ut så tunt det går och stek i hyfsat generöst med olja.
Recept: Dal paratha – indiskt bröd fyllt med dal
8 st
6 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl (eller hälften vanligt vetemjöl, hälften fullkorn)
1 tsk salt
3 dl dal, linssoppa
2 tsk neutral olja
mer vatten om det behövs
Servering
yoghurt
pickles
- Blanda mjöl, salt, dal och olja i en skål. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda i 5-10 minuter. Tillsätt mer vatten om degen känns för torr. Har du tid så låt degen sedan vila i 10 minuter, då blir den enklare att kavla ut.
- Dela degen i 10 delar. Rulla till bollar med händerna och vänd i mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och kavla sedan ut degen till tunna rundlar.
- Hetta upp en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor, ungefär 30 sekunder per sida.
- Servera med yoghurt och pickles.