Det är alltid trevligt med en svalkande raita till indisk mat… och det finns så många! Raita är en yoghurtbaserad sås som kan göras med allt från gurka, tomat, aubergine, spenat, morot mm. Här har vi en enkel med ananas och en med rödbeta. Vi har även slängt med en fräsch grön chutney med grönt äpple.
Ananasraita
ca 3 dl
Den här svalkande röran passar utmärkt till kryddiga och heta rätter. Du kan använda färsk ananas, men det går precis lika bra med konserverad.
2 dl hackad ananas
2,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
0,5 tsk mald spiskummin
0,25 tsk chilipulver
2 msk finhackad koriander
salt
svartpeppar
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
Rödbetsraita
4 dl
Den här magentafärgade dressingen har en blandning av söta och jordiga toner. Supergod till grillat! Du hittar färdigkokta rödbetor i grönsaksavdelningen om du inte orkar koka egna.
100 g kokta rödbetor
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 1⁄2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt
svartpeppar
Mixa ihop samtliga ingredienser i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
Grön chutney med äpple
ca 2 dl
Den här örtiga röran har en unik och smått fantastisk kombination av uppfriskande örtighet, friskt äpple, syrlig lime och het chili.
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
1 grönt äpple, hackat
3 salladslökar, hackade
2 gröna chilifrukter, finhackade
1 lime, saften
salt
svartpeppar
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.