Gujarati dal är en soppa som har smak av både jordnötter och lime. Den har även lite sötma i sig i form jaggery som är ett populärt råsocker i Indien. Det går att ersätta med vilket socker som helst egentligen.
Vi har faktiskt en annan gujarati dal här som är mer traditionell på så sätt att man använder linsen toor dal. Den är en ljusgul, platt lins, som är väldigt vanlig i Indien. Här har vi dock använt oss av röda linser vilket är mycket lättare att få tag på här i Sverige.
Servera din dal med chapti/roti eller kokt ris.
Recept: Indisk linssoppa med jordnötter – Gujarati dal
4 portioner
3 dl röda linser
0,5 tsk gurkmeja
8 dl vatten
2 msk rapsolja
4 nejlikor
2 stjärnanis
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk hel spiskummin
1 grön chili, finhackad
3 tomater, hackade (eller 3 dl krossade tomater)
2 lime, rivet skal och saft
2 tsk jaggery (råsocker vanligt i Indien) eller råsocker
1 tsk salt
0,5 dl rostade jordnötter
salt
- Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter tills linserna är mjuka. Vispa sönder med en visp.
- Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs nejlikor, stjärnanis, senapsfrön och spiskummin tills kryddorna börjar få färg och dofta underbart.
- Rör ner chili och låt fräsa med i en minut.. Låt fräsa med i en minut tills det börjar dofta underbart.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med i 5 minuter tills de har mjuknat ordentligt.
- Rör ner kokta linser med sitt vatten. Koka upp och blanda runt.
- Smaka av med limeskal, limesaft, socker och salt. Vänd ner jordnötterna.