Den här grytan är bland det godaste som finns… på riktigt. Den är tjock i konsistensen, sprängfylld med kryddor och det är så svårt att faktiskt sätta fingret på vad den smakar.
Pindi chole är en kikärtsgryta från Punjabregionen i Pakistan, närmare bestämt Rawalpindi. Den är väldigt populär även i Punjab på den indiska sidan, så norra delen av Indien. Äts med fördel med något tunnbröd, t ex kulcha eller laccha paratha.
Vad är pindi chole
Rätten kommer från regionen Rawalpindi i Punjab i Pakistan. Därför Pindi chole. Chole betyder för övrigt kikärta. Det är en väldigt tjock gryta som gör sig väldigt gott med t ex laccha paratha eller kulcha.
Man kan göra den på många sätt, men det som är gemensamt är mängden kryddor. Det är också vanligt att koka kikärterna med svart te. Vissa använder inte lök och tomat i sin pindi chole, men vi tycker det är godare.
Viktiga kryddor
Okej, det här är en väldigt kryddig rätt och kräver egentligen några kryddor som kan vara knepiga att få tag på. De finns i indiska butiker och att beställa på nätet. Dels torkat mangopulver (amchur) och torkade granatäppelkärnor. Båda ger en sötsyrlig smak som är väldigt svår att få till på annat sätt och gör den här grytan så magisk.
Svart te
Att koka kikärter med svart te ger de en mörk färg och rik smak. Det ska vara ett svart te utan smak, enklast är att gå till indiska butiker eller leta efter ”assam” i vanliga matbutiker.
Recept: Pindi chole – nordindisk kikärtsgryta
4 portioner
3 dl kikärter
10 dl vatten
2 tsk svart te
2 svarta eller gröna kardemummakapslar
1 kanelstång
0,5 tsk bikarbonat (gör att kikärterna kokar sönder mer)
0,5 dl rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk granatäpplekärnor (anardana), kan uteslutas
1 lök, riven
2 vitlöksklyftor, riven
2 msk riven ingefära
1 stor tomat, mixad (eller 1 dl krossade tomater)
1 tsk mangopulver (amchur)
1 tsk chilipulver
1 tsk kashmiripulver eller hett paprikapulver
1 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
en nypa hing (asafoetida), kan uteslutas
salt
svartpeppar
Tadka
2 msk rapsolja
3 gröna chili, halverade
1 tsk ajowan, kan uteslutas
Servering
laccha paratha
- Blötlägg kikärterna över natten.
- Häll ner sköljda kikärter, vatten, svart te (i en tekula), kardemumma och kanel. Rör även ner bikarbonat om du vill att kikärterna kokar sönder lättare. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills kikärterna är mjuka.
- Sila bort vattnet och spara till senare.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och granatäppelkärnor och låt fräsa tills de fått fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära och låt fräsa med i några minuter så att den råa smaken försvinner.
- Rör ner tomaten och lägg på ett lock. Låt puttra på i 5 minuter.
- Rör ner samtliga kryddor och puttra på i någon minut.
- Rör ner kikärterna tillsammans med lite av vattnet. Blanda väl och låt det puttra på i ytterligare några minuter.
- Om du vill toppa med lite hetta, värm oljan i en kastrull. Fräs chili och ajowan i ca 1 minut. Häll över grytan.
- Servera med laccha paratha eller kulcha.