Alla älskar tacos! Alla älskar indiskt! Så här kommer en blandning av de två. En sojafärs kryddad med indiska kryddor, sallad, picklad rödlök och avokadochutney.
Herregud vad gott det här är! Mexikansk matlagning och indisk matlagning har ju faktiskt en hel del kryddor gemensamt. Jag älskar själv mexikanskt och i Sverige är ju tacos lite av husmanskost vid det här laget. Här använde jag indiska kryddor till färsen. Gjorde en guacamole med ja, lite indisk touch… indian enough i alla fall! Den snabbpicklade eller marinerade löken är en av mina absoluta favoriter tillsammans med den fräscha salladen kachumbar.
Sojafärs
Leta upp den favorit du har. Jag har börjat luta mer och mer åt den formbara färsen eftersom den smakar gott och när du steker den får den härligt ojämna bitar vilket jag gillar.
Avokadochutney?
Du kan ju göra chutney på en rad olika saker. Det här är som en indisk guacamole och jag tycker definitivt inte att du ska snåla på limesaften.
Kachumbar
Kachumbar betyder sallad och kan vara vilken sallad som helst. Blandade grönsaker, ärtor, bönor, allt. En kachumbar är samma samlingsnamn som vår ”sallad”. Här har jag en favoritblandning som jag serverar till det mesta. Den är krispig, lätt syrlig och om du lägger till hackad mynta är den himmelsk.
Recept: Indiska tacos med avokadochutney
4 portioner
Indisk färs
2 msk rapsolja
400 g sojafärs
1 tsk mald spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
2 dl vatten
salt
Avokadochutney
2 avokado
0,5 gul lök, finhackad
2 msk finhackad koriander
2 chilis
1 lime, saften
salt
Picklad rödlök
2 rödlökar, tunt skivade
1 lime, saften
1 grön chili, tunt skivad
salt
Kachumbar
2 tomater, finhackade
1 lök, finhackad
0,5 gurka, finhackad
0,5 dl finhackad mynta
1 grön chili, finhackad
0,5 granatäpple, kärnorna
1 lime, saften
0,5 tsk salt
Servering
tortillabröd
färsk koriander
Indisk färs
1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs sojafärsen gyllene. Det tar några minuter.
2. Rör ner kryddor och vatten. Blanda väl. Låt allt puttra på tills vattnet har kokat in. Klart!
Avokadochutney
Häll ner allt i en blender och mixa till en slät röra. Du kan även använda en stavmixer. Smaka av med salt.
Picklad rödlök
Blanda allt i en skål. Massera sedan löken i kanske 30 sekunder med dina händer så att den mjuknar något. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.
Kachumbar
Blanda alla ingredienser i en skål.
Servering
1. Värm tortillabröden.
2. Fyll bröden med indisk färs, avokadochutney, picklad rödlök och kachumbar.