Vi får ständigt frågor om söta indiska desserter och här kommer en. Ofta är indiska desserter friterade och/eller doppade i sockerlag, men de här är inte lika söta. Det är tunna pannkakor som är sötade med det oraffinerade sockret jaggery och smaksatta med mald kardemumma. De blir lätt bruna i färgen och smältande goda i smaken. Psst… vissa vänder ner 1-2 msk rostade kokosflingorna i smeten, så det är ett tips om du vill variera.
De äts nystekta precis som de är, men självklart kan du lägga till färsk frukt och glass om du gillar det.
Vad är jaggery?
Jaggery är ett oraffinerat rörsocker som är populärt i Indien och andra delar av Asien. Det är ljusbrunt i färgen och har en kolaaktig smak. Det används även i matlagningen i vissa regioner i Indien. Du hittar det i indiska butiker eller så ersätter du det med rårörsocker, farinsocker eller ljust muscovadosocker.
Recept: Jaggery dosa – pannkakor med brunt socker
8 st
1,5 dl jaggery eller annat oraffinerat socker (t ex rårörsocker eller muscovado)
1 dl vatten
5-6 dl vatten
1 dl rismjöl
0,5 tsk mortlad kardemumma
en nypa salt
ca 5 dl vetemjöl
- Blanda ihop jaggery och vatten i en kastrull. Låt puttra tills sockret har löst sig och du har en blandning utan klumpar. Häll över i en skål.
- Häll på 5 dl av vattnet och vispa sedan ner rismjöl, kardemumma, salt och nästan allt mjölet. Du ska få en tjock pannkakssmet utan klumpar. Är den för lös är det bara att tillsätta mer mjöl. Är den för tjock tillsätter du mer vatten.
- Hetta upp lite smör i en stekpanna. Häll ner en skopa smet och sprid ut med hjälp av en sked. Stek gyllene på båda sidor.
- Servera som de är.