Vi äter chapati/roti i princip varje dag till någonting. När du gjort det ett par gånger behöver du inget recept, det är bara att gå på känsla. Chapati går att göra helt naturell som här, eller smaksätta med kryddor eller varför inte gårdagens dal. Här har vi istället för vatten mixat spenat med ingefära, chili och lite extra vatten. Du får vackert gröna bröd som är jättegoda. Självklart kan du använda dig av färsk spenat, men vi tycker fryst spenat är perfekt här (och billigare).
Chapati/roti
Chapati eller roti är det vanligaste brödet i Indien. Det är ett vardagsbröd man enkelt knådar ihop och kavlar ihop för att servera till dal, curry eller andra indiska grytor. Det görs på ett speciellt chapatimjöl som påminner om vårt fullkornsmjöl. Du kan även använda rågsikt.
Recept: Spenatchapati – palak chapati
8 st
6 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl (även rågsikt går bra)
1 tsk salt
200 g fryst spenat, tinat
1 msk hackad färsk ingefära
1 hackad grön chili, kan uteslutas
1 dl vatten
2 tsk neutral olja
1. Blanda mjöl och salt en skål.
2. Mixa spenat, ingefära, chili, vatten och olja i en blender eller med hjälp av en stavmixer
3. Häll ner nästan all spenatmix i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg och knåda i 5-10 minuter. Är den för torr så tillsätter du resten av mixen. Är den fortfarande för torr tillsätter du bara vanligt vatten.
4. Har du tid så låt degen sedan vila i 10 minuter, då blir den enklare att kavla ut.
5. Dela degen i 8 delar. Rulla till bollar med händerna och vänd i mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och kavla sedan ut degen till tunna rundlar.
6. Hetta upp en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor, ungefär 30 sekunder per sida.