Seekh kebab är ett indiskt färsspett som vi här har vegofierat med sojafärs. Det är en kryddig biff som gör sig jättebra i stekpannan eller på grillen.
Jag vet inte hur många gånger jag gjort det här receptet, både på grillen, som hamburgare och som bollar. Det är bara sååå gott! Här serveras det väldigt enkelt tillsammans med en hackad sallad och gurkraita, men en grön chutney hade också varit supergott.
Jag gillar som sagt den här rätten bäst på sommaren, den bara känns sådär somrig. Tror också det är för att den passar perfekt på grillen och man kan äta den med en rad olika tillbehör. Förutom en kachumbar (salladen ovan) så är det även gott med stekt aubergine. Jag gillar även att fylla roti/chapati med seekh kebab, rotfruktssallad, tamarindchutney och grön chutney.
Recept: Indisk seekh kebab
4 portioner
500 g formbar färs, t ex soja- eller ärtbaserad
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt, finhackad
2 msk riven färsk koriander, kan uteslutas
1 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
1⁄2 tsk chilipulver
1 tsk salt
svartpeppar
Till servering
roti/chapati, recept här
kachumbar, recept här
grön chutney, recept här
gurkraita, recept här
1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
2. Forma färsen till långa järpar och trä eventuellt upp dem på grillspett om du vill grilla dem.
3. Grilla på en grill eller stek gyllene i en panna.
4. Servera med roti/chapati, grön chutney, kachumber och löksallad.
Mycket bra recept men man kan gärna lägga till mer vitlök. Blir toppengott
Vad kul att höra! Kör på! 🙂