Jeera aloo är en indisk potatisrätt med spiskummin och lite chili. Du kan äta den som tillbehör till en vegetarisk dal eller curry. En superenkel, supersnabb potatisrätt du bara måste testa. Hemligheten är hel spiskummin som ger en helt underbar smak. Se det som en uppdatering av vanlig stekt potatis, fast kryddad på indiskt vis. Den är inte stark, innehåller inte många ingredienser, men känns ändå som en helt nytt rätt.
Jag minns i början när jag lärde känna Aman och jag sa att jag älskade potatis. Aman frågade vad jag gillade att göra med den och jag sa… ”koka?”. Det har vi skrattat så himla mycket åt eftersom man i Indien använder potatis på så många olika sätt.
Vad är indisk jeera aloo?
Jeera aloo är en vegetarisk potatisrätt med spiskummin. Jeera betyder nämligen spiskummin och aloo potatis. I den här rätten är det hel spiskummin som gäller vilket du hittar i välsorterade matbutiker eller på nätet. Det ger en helt annan karaktär och lite av ett måste tycker vi för att få till en riktigt bra jeera aloo.
Potatis i Indien
Potatis används på så många olika sätt i Indien. Det kan vara en fyllning i klassikern samosa, användas i ”currys” med ärtor eller paneer/tofu, i den populära rätten aloo gobi, användas för att fylla tomater och chili, frasiga pakoras, fyllda bröd (parathas).
Potatisen kom till Indien på 1600-talet via portugiserna. Potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika.
Hur äts jeera aloo?
Traditionellt äts det som en sidorätt till en dal eller curry. Du kan även äta det som en egen rätt tillsammans med roti/chapati och lite yoghurt. Du kan också göra den ”svenska” varianten och ha den som tillbehör precis som vilken potatis som helst. Se det som en uppdaterad kokt potatis och servera till biffar eller bollar för lite rolig variation i vardagen.
Hel spiskummin?
När både jag och Aman tänker indisk mat så tänker vi hel spiskummin. Många rätter börjar med att man fräser hel spiskummin i lite olja för att få ut maximalt med smaker. Det doftar verkligen helt beroendeframkallande av stekt spiskummin. Du hittar hel spiskummin i välsortarade matbutiker eller beställer enkelt från nätet, och det är värt det.
Mald spiskummin?
Om du vill använda mald spiskummin så tillsätt den tillsammans med chili och gurkmeja.
Recept: Jeera aloo – potatis med spiskummin
4 portioner
800 g potatis
2 msk olja
1 msk hel spiskummin (eller mald)
2 finhackade gröna chili, kan uteslutas
2 msk finhackad eller riven ingefära
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 dl vatten
- Skala potatisen och skär i mindre bitar.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen så att den mörknar i färgen. Använder du mald spiskummin hoppar du över det här steget och börjar med att steka potatisen istället.
- Rör ner potatisen och låt fräsa med så att den får lite färg. Den behöver inte få allt för mycket.
- Rör ner chili, ingefära, chilipulver, gurkmeja och salt (även spiskummin om du använder mald). Låt fräsa med i en minut.
- Häll på vattnet, sätt på ett lock och sänk värmen. Låt puttra på i 10 minuter. Rör om efter halva tiden. Klart!