Att laga indisk vegetarisk mat är enklare än du tror, du behöver bara veta grunderna så går resten av sig själv. Här är 5 saker du alltid behöver ha hemma.
Alla kök har sina måsten för att ge en bra grund till matlagningen. Italienarna har lök, morötter och selleri som grund till mycket och indierna har ingefära, lök, vitlök, chili och tomat.
Vi kan inte understryka ofta nog hur enkelt det är att laga indisk mat. Alla verkar tro att man behöver tusen olika konstiga råvaror och kryddor, men grunden är inte märklig alls. Basen till indisk matlagning är alltså bara dessa fem:
- Lök
- Vitlök
- Ingefära
- Grön chili
- Tomat
1. Lök
Lök används i princip i allt i indisk matlagning. De har en lök som påminner om vår rödlök i färgen men som är något bittrare. Du kan använda vilken lök som helst: gul, röd ja även schalottenlök om det kniper. Oftast steks löken på först tillsammans med vitlök, ingefära och eventuellt grön chili. Många är kanske vana vid att lök måste mörkna och karamelliseras, men det ska den inte göras i indisk matlagning.
Många gånger används lök även rå, som i fyllningar, bland annat i parathas.
2. Vitlök
Vitlök använder vi i överflöd och i indiska butiker (och även vanliga) kan du köpa vitlökspuré om det är så att du använder det ofta. Vi gillar dock färsk mer. Oftast ska vitlöken finhackad och sedan stekas på lite. Det finns områden i indisk matlagning där vitlök inte används, bland annat inom jainreligionen.
3. Ingefära
Färsk ingefära ger en frisk, bitig smak som är så otroligt god. Den kan stekas på när du gör en dal eller curry eller så kan du toppa samma rätter med rå strimlad ingefära vilket är underbart till kryddig mat. När du köper ingefära, köp en riktigt stor bit. Inte en ”tumstor” bit, snarare en underarm… för du kommer att använda den. Färsk ingefära används för övrigt även i masala chai (kryddigt indiskt te).
4. Grön chili
Det är bland annat här hettan kommer från när många tänker indisk matlagning. Röd chili används oftast torkad, inte minst i form av chilipulver. Färsk grön chili används i matlagning. Går du till indiska butiker hittar du mindre gröna chilis som är riktigt starka men också beroendeframkallande goda. Du kan ersätta med de mildare gröna varianterna du hittar i vanliga matbutiker.
5. Tomat
Tomat tillsätts antingen före, efter, eller tillsammans med de malda kryddorna. Den får sedan fräsa med tills den mörknar i färgen. Det här ger ett härligt djup till indiska maträtter. I Indien använder man främst färska tomater som man antingen hackar fint eller mixar till en puré. Vi använder mycket färska tomater i de rätter vi vill ha lite bitar eller där vi tycker att det faktiskt spelar roll, men vi älskar också krossade tomater av hög kvalitet eftersom de har mycket smak och är en smidig genväg.
Hej ! Vill bara vara här !