Det finns inget som får mig att springa upp på helgmorgnar som när Aman gör sina fantastiska aloo parathas. Det doftar i hela lägenheten och bäst är när han kommer in i sovrummet med en tallrik nystekta parathas och en skål yoghurt och jag får äta det i sängen. Ah, lyx! Det indiska tunnbrödet parathas kan fyllas med en rad olika fyllningar, som potatis, och steks sedan gyllene i lite olja. Det är faktiskt en populär frukostmat och väl värd att testa både till brunch, lunch eller som snack.
Vad är paratha?
Vi har redan pratat om roti och chapati vilket är den enklaste typen av tunnbröd. Nästa steg är parathas. Den enklaste formen av parathas är roti/chapati stekt i lite olja. Du kan göra linsparathas där du ersätter vattnet med gårdagens linsgryta (dal) eller så kavlar du in smör eller olja och får ett tunnbröd med flera lager (laccha paratha).
Men sen finns det då fyllda tunnbröd som är löjligt goda och något Aman gör så fort han vill få mig på bra humör. Favoriten och den mest populära fyllda parathan i Indien är förmodligen aloo paratha som fylls med en kryddig potatisfyllning. Du kan även göra med lök, blomkål, rädisor eller annat gott.
Paratha äts ofta till frukost, men går även att servera som ett snack/mellanmål. Amans mamma gjorde olika varje morgon när jag var där och det var rena himmelriket.
Hur gör man paratha?
Grunden är samma deg som en roti/chapati men du fyller degen med fyllningen, lite som en stor dumpling. Tänk på att hacka allt riktigt fint, större bitar kan göra hål i degen och då blir de svårare att kavla ut. Du plattar ut degen och lägger in fyllningen. Nyper degen om fyllningen och formar till en boll. Efter det kavlar du ut den tunt och fint, likt en roti. Stek gyllene i lite olja och servera genast.
Vad serverar man till aloo paratha?
En klick yoghurt och valfria pickles är väldigt vanligt. Valfri chutney funkar självklart också bra, vi gillar både tamarindchutney och mangochutney till.
Receot: Aloo paratha – indiska fyllda bröd med potatis
6 st
Fyllning
100 g kokt potatis
1 lök, finhackad
2 tsk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad (kan uteslutas)
1 tsk chilipulver, kan uteslutas (eller ersättas med paprikapulver)
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk torkat mangopulver, kan uteslutas
1 tsk salt
Deg
4 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl vatten
2 tsk olja
Servering
yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
pickles, valfria
Fyllning
Mosa sönder potatisen och blanda med resterande ingredienser. Enklast är att använda händerna och mosa ihop allt tills det är väl blandat.
Deg
1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Knåda i ungefär 5 minuter, men det är inte så noga. Degen ska kännas lite klibbig i början, men kommer att bli mindre klibbig av att du knådar den. Känns den för klibbig tillsätter du lite mer mjöl, känns den för torr tillsätter du lite vatten.
2. Dela degen i 6 delar.
3. Forma en bit deg till en boll. Platta till och gör som en fördjupning i mitten.
4. Dela fyllningen i sex delar och rulla till bollar. Fyll fördjupningen med fyllning. Nyp ihop degen över fyllningen.
5. Rulla bollen i mjöl och kavla sedan försiktigt ut den tunt.
6. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek parathan gyllene på båda sidor.
7. Servera med yoghurt och pickles.
[…] Aloo paratha – indiska fyllda bröd med potatis – Indian enough […]
[…] Aloo paratha – indiska fyllda bröd med potatis – Indian enough […]
Spiskummin används sällan i indisk mat, det är Kahla jeera svart kummin som används
Vilka kryddor som används beror nog mycket på region. I Punjab används mycket vanlig jeera
[…] Aloo paratha – indiska fyllda bröd med potatis – Indian enough […]