Baingan aachari är en indisk rätt med aubergine som har en sötsyrlig smak från tamarindpasta eller mangopulver. Den är smältande god i smaken och passar perfekt att servera med roti/chapati eller kokt ris.
Vad är baingan aachari?
Baingan betyder aubergine och aachari betyder ”typ picklat”. Aachar betyder picklat och aachari är liksom som att säga ”pickle-ish” om du förstår. Det har en smak av att vara picklat men utan att faktiskt picklas. Den där sötsyrliga smaken fås istället genom att tillsätta tamarindpasta eller torkat mangopulver. Du kan servera den som en egen rätt med ris, som ett snack med något gott tunnbröd eller som tillbehör till en dal eller gryta.
Aubergine
Aubergine är väldigt populärt i Indien och används i allt från grytor och röror, till snacks, friterat och mycket mer. Det är en användbar grönsak och vi älskar när den får tillagas så att den blir härligt mjuk och smältande i konsistensen. I Indien används både de stora auberginerna som vi är vanliga, men även små ”indiska auberginer” som helt enkelt är mindre och rundare i formen. De är jättegoda att fylla och tillaga som i rätten baghare baingan.
Picklad smak utan picklat
Du kan som sagt antingen använda tamarindpasta eller torkat mangopulver. Tamarindpasta smakar lite som en syrlig ananas och du hittar den självklart i indiska butiker, men även andra östasiatiska butiker och välsorterade matbutiker (vårt Hemköp har det t ex, så inte helt omöjligt att få tag på).
Torkat mangopulver, amchur, är lite svårare att få tag på. Det finns i indiska butiker, både fysiska och online. Det är fullkomligt beroendeframkallande. Sötsyrligt i smaken kan du använda det för att balansera upp grytor. Vi gillar att ha det i olika potatisfyllningar, speciellt om något ska friteras eller stekas i olja, så får man något sötsyrligt som balanserar upp det.
Yoghurt? Yoghurt används traditionellt inte i Baingan aachari men vi har sett att många västerländska recept innehåller det. Det är helt okej eftersom du vill få till den där syran och om du inte får tag på ovan nämnda ingredienser så varför inte. 1,5 dl yoghurt istället för tamarindpasta och vatten blir lagom.
Även i norra Indien har det blivit mer och mer populärt att använda sig av yoghurt i receptet.
Recept: Indisk Baingan aachari – sötsyrlig aubergine
4 portioner som ett snack eller tillbehör
2 auberginer, ca 500 g
0,5 dl neutral olja
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 msk riven färsk ingefära
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 msk tamarindpasta eller 0,5 tsk mangopulver (amchur)
3 dl krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk salt
Servering
finhackad koriander
roti/chapati eller kokt ris
- Dela auberginen på längden och skiva i halvmånar. Blanda med oljan i en skål.
- Stek auberginen så att den får fint med färg. Häll över på en tallrik så länge.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och fänkålsfrön så att de får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära och låt fräsa till löken mjuknar.
- Rör nu ner gurkmeja, chilipulver och tamarindpasta eller mangopulver. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner krossade tomater och låt fräsa med i några minuter så att det mörknar något i färgen.
- Rör nu ner auberginer, vatten och salt. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Auberginen ska bli genomtillagad.
- Servera med roti/chapati eller ris.