Baingan aachari är en indisk aubergineröra som görs på rostad aubergine. Den har en lätt syrlig smak och krämig konsistens och äts som ett snack tillsammans med bröd, men går också prima att ha som tillbehör. Den är även god både varm, ljummen och kall om du frågar oss.
Vad exakt är baingan aachari?
Baingan betyder aubergine och aachari betyder ”typ picklat”. Aachar betyder picklat och aachari är liksom som att säga ”pickle-ish”… ja, du förstår…haha. Det har en smak av att vara picklat men utan att faktiskt picklas. Ofta får du till den sötsyrliga smaken med hjälp av tamarindpasta eller torkat mangopulver (amchur). Recept på en sån variant hittar du här.
Du kan även få till syrligheten med yoghurt som fler och fler har börjat använda. Och det är alltså så det här receptet görs.
Aubergine och yoghurt
Aubergine som även kallas baingan och brinjal används mycket i det indiska köket. Den kan vara med i grytor, i röror som baingan bharta, fyllas eller som här stekas och användas i en röra. Yoghurt är vanligt i norra Indien där man använder det till allt möjligt, inte minst för den syrliga smaken.
Recept: Baingan aachari med yoghurt – indisk aubergineröra
4 portioner
2 auberginer, ca 500 g
1 grön paprika, hackad
0,5 dl neutral olja
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk malda eller kortlade fänkålsfrön
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 dl tomatpuré
2 dl krossade tomater
1,5 dl yoghurt
1 dl vatten
1 tsk salt
Till servering
roti/chapati
- Dela auberginen på längden och skiva i halvmånar. Blanda med paprika och oljan i en skål.
- Stek auberginen och paprikan så att den får fint med färg. Häll över på en tallrik så länge.
- Hetta upp lite olja och fräs lök, vitlök och ingefära till löken mjuknar.
- Rör nu ner spiskummin, fänkålsfrön, koriander, gurkmeja, chilipulver och tomatpuré. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner krossade tomater och låt fräsa med i några minuter så att det mörknar något i färgen.
- Rör nu ner auberginer, yoghurt, vatten och salt. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Auberginen ska bli genomtillagad.
- Servera med roti/chapati.