Baingan bharta är en indisk röra med aubergine som kan ätas med chapati/roti. I Indien skulle den ätas som ett middag med just bröd eller även ris. Du kan självklart ta dig friheten att servera den som ett tillbehör eller sidorätt till en curry eller dal, eller för den delen som en del av en större indisk buffé om du känner för det.
Vad är baingan bharta?
Baingan är aubergine på hindi och bharta är ett ord for ”mos eller röra”. Den bakade auberginen kan i sin enklaste form bara mosas ihop med kryddor (masala), men du kan som här lyxa till det med lök, tomat och kryddor vilket ger ännu mer smak.
Rosta aubergine
Du rostar auberginen i ugnen tills den är riktigt mjuk. Det tar ungefär 40 minuter. Sedan är det bara att skrapa ur fruktköttet med en sked.
Mosa auberginen
När du har gjort din ”tadka”, dvs. tomat- och kryddblandningen så blandar du ner auberginen. Enklast tycker jag är att mosa sönder den med en ballongvisp, men du kan även mixa röran lätt med en stavmixer.
Recept: Baingan bharta – indisk auberginröra
2 portioner som en varmrätt eller 4 portioner som tillbehör
2 auberginer
1 msk neutral olja
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 tomater, finhackade (eller 2 dl krossade tomater)
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
Servering
roti/chapati
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Halvera auberginerna på längden och lägg med snittytan nedåt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 35-40 minuter. De ska bli riktigt mjuka.
- Ta ut auberginerna och låt svalna så att du kan hantera dem. Skrapa sedan ut det mjuka fruktköttet med en sked.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar och börjar få lite färg.
- Rör ner chilipulver, gurkmeja och garam masala. Låt fräsa med i en minut.
- Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar och mörknar i färgen.
- Rör nu ner auberginen och mosa sönder med en visp. Låt puttra på tills blandningen tjocknar något.
- Servera med roti/chapati eller paratha.