Bhatura är ett friterad bröd som görs på en lätt fermenterad deg vilket ger en härlig syra. Det paras traditionellt ihop med kikärtsgrytan chole och är godast nyfriterat. Du vill att de ska puffa upp likt runda klot vilket inte alltid lyckas. Degen ska kavlas ut ganska tunt, annars puffar den inte inte upp till en boll. Med det sagt är det inte hela världen, det kommer ändå att smaka supergott.
Ett tips är att när du lägger ner degrundeln i oljan så använd hålsleven för att skopa över het olja så brukar den puffa upp lättare.
Hur du äter det? Gör precis som roti/chapati och riv av en bit för att sedan använda för att skopa upp grytan eller dalen med.
Puri vs. bathura
Puri och bathure ser ungefär likadana ut. Skillnaden är att Puri görs på ett typ av fullkornsvetemjöl och bathure på ett vitt mjöl. Bathure har även yoghurt och får fermenteras ett tag för en syrligare smak. Den blir lite tjockare i konsistensen och inte lika spröd som puris. Recept på Puri hittar du här.
Chole bathure
Det här brödet serveras som sagt inte minst till den klassiska nordindiska kikärtsgrytan Chole. En kikärtsgryta med kryddor och svart te som är en av våra absoluta favoriter. Toppa med strimlad ingefära och skivad rödlök. Recept på Chole hittar du här.
Recept: Bhatura – friterat syrat bröd
8 st
4 ½ dl vetemjöl special
1 msk neutral olja
½ tsk salt
1 dl yoghurt med riktig bakteriekultur, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl vatten
2 liter neutral olja att fritera i
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Knåda i 5 minuter. Plasta in och låt degen vila i 1-2 timmar.
- Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Testa med en kökstermometer.
- Dela under tiden degen i 10 delar. Rulla till bollar och kavla sedan ut tunt.
- Droppa ner 1-2 rundlar i taget i den heta oljan och använd en hålslev för att skopa den heta oljan över bröden. Så fort det börjar bildas bubblor på undersidan av degen så vänder du på dem. Fritera klart.
- Låt rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper. Servera genast.