Är det något jag (Mattias) är besatt av så är det att kolla på youtube-videor från indiska street food-ställen. Det ser så galet härligt ut och även om det inte är receptvideor så är det väldigt inspirerande. Det var så jag trillade över Delhis version av chole kulche som annars är en klassiker från Punjab.
Det är en enkel kikärtsgryta med några få kryddor som serveras med stekta grönsaker och bröd. En lunch du hyfsat enkelt rör ihop och som smakar mycket med lite ansträngning.
Chole
Chole är kikärter på hindi och grytor med kikärter finns det oändligt många versioner av. Vår favorit är den här cholen, men chana masala är en annan älskling.
Vi väljer att koka egna kikärter till grytor eftersom det faktiskt blir godare. Man kan också, som här, välja att koka de lite längre för att få en krämigare gryta. Du kan självklart använda konserverade men vi skulle mixa sönder en fjärdedel med en stavmixer.
Kulcha?
Kulcha är ett bröd från Punjab som påminner mycket om naan. Det finns både som en naturell variant och fyllt med olika fyllningar. Vi bara tog vår vanliga naandeg och kavlade ut till avlånga bröd som blev super.
Masala grönsaker
Som tillbehör har de stekta grönsaker med samma kryddor som i kikärterna. De ska bara stekas på snabbt så att löken mjuknar något men fortfarande har kvar krispiga delar.
Recept: Chole kulche från Delhi
4 portioner
Om du använder konserverade kikärter så ta ca 3 burkar (5-6 dl kikärter). Koka upp med lite vatten och krydda sedan som nedan. Mixa gärna sönder en del av kikärterna för en krämigare konsistens.
Kokar du blötlagda kikärterna med bikarbonat så mjuknar de ännu mer.
Chole (kikärter)
3 dl kikärter
8 dl vatten
ev. 1 tsk bikarbonat
2 lökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tomater, hackade
4-6 gröna chili, halverade på längden
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk mald koriander
1,5 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk salt
Masalagrönsaker
2 lökar, tunt skivade
1 tomat, hackad
4 gröna chili, halverade på längden
1 tsk garam masala
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
salt
Servering
kulcha (men här körde vi på naanbröd)
Chole
1. Blötlägg kikärterna över natten.
2. Koka kikärterna i vattnet, eventuellt bikarbonat, tills de är mjuka. Det tar ungefär 1 timme. Sila bort kokvattnet, men släng inte det.
3. Fräs lök, vitlök, tomat och chili i generöst med olja tills allt har mjuknat.
4. Krydda med garam masala, koriander, chilipulver och salt. Låt fräsa med i ytterligare en minut.
5. Mosa eventuellt en del av kikärterna. Rör ner de stekta grönsakerna och späd eventuellt med mer vatten tills du får en tjock gryta.
Masalagrönsaker
1. Fräs lök, tomat och chili i olja tills löken mjuknat lite men fortfarande är lite krispig.
2. Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut till.
Servering
1. Servera grytan tillsammans med grönsakerna och bröd. Vi gillar även en stor klick yoghurt till.