Dal makhani är verkligen i topp när det kommer till dals – linsgrytor. I Indien och även här i Europa så är det här ett lyxigt vegetariskt alternativ på indiska restauranger och vi förstår verkligen varför. Den görs på den hela svarta linsen urad dal vilket ger en alldeles speciell smak. Efter det gör du en tadka med lök, kryddor och tomat som rörs ner och för att lyxa till det, smör och grädde. Resultatet blir en fyllig, rik, lyxig dal som är perfekt bjudmat när du har middagar.
Vad är en dal makhani?
Det är i grunden en variant på den gamla favoriten maa ki dal, som är en dal med samma svarta linser (urad dal) och oftast lite kidneybönor. En favorit vi gör till vardags här hemma, men dal makhani lyxar även till det med smör (makhani betyder smör) och grädde. Bakom den här nu klassikern står Kundan Lal Jaggi, som även skapade en annan klassiker – butter chicken. Det här var försöket att skapa en lika lyxig och älskad vegetarisk variant.
Grytan kan serveras med ris, men vi föredrar roti eller chapati.
Svart urad dal – inga genvägar
Det finns inga genvägar till en autentisk, ruskigt god, dal makhani. Grunden är en typ av svart lins som heter urad dal. Den ser ut som små svarta bönor och har en alldeles speciell smak som är berusande. Den blötläggs i minst 8 timmar och kokas sedan riktigt mjuk. Du hittar hel, svart, urad dal i indiska butiker eller på nätet och det är så värt att köpa den. Och jag vill bara säga att om du vill laga indiskt så finns det en hel del genvägar att ta, men vi vill verkligen att ni ska inspireras att göra det autentiskt som möjligt, för det är inte mycket svårare och blir en helt annan upplevelse.
Dal makhani, till skillnad från maa ki dal, brukar även innehålla en liten mängd kidneybönor (rajma).
Andra linser?
Hel grejen med en dal makhani (och även maa ki dal också för den delen) är användandet av de svarta linserna. De ger rätt smak och konsistens och det är lite som att byta ut pastan i en pestopasta mot potatis. Det blir liksom helt okej, men är inte samma rätt, om du förstår…haha. Med det sagt kan du ersätta med samma mängd belugalinser. Ett tips är att koka de med 0,25 tsk bikarbonat så mjuknar det ytterligare.
Recept: Indisk dal makhani
4 portioner
2 dl svart urad dal
½ dl kidneybönor
10 dl vatten
Tadka
2-4 msk smör, t ex mjölkfritt
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 dl krossade tomater
2 msk smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk garam masala
Servering
roti/chapati eller kokt ris
- Skölj urad dal och kidneybönor och blötlägg i 10 timmar eller över natten.
- Häll ner urad dal och kidneybönor tillsammans med 10 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ungefär 1 timme till bönorna är mjuka. Om vattnet kokar bort tillsätter du lite mer.
Tadka
- Smält smöret i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar och får lite färg.
- Krydda med koriander, spiskummin, chilipulver, gurkmeja och salt. Låt fräsa med i 1 minut.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med i några minuter tills de mjuknar och mörknar i färgen.
- Rör ner tadkan i lins- och bönblandningen.
- Blanda ner smör, grädde och garam masala. Låt puttra på i 5 minuter.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.