Varje gång Aman fyller år så önskar han sig brödpakora till frukost. Tänk dig matiga fattiga riddare… fast indiska! Jag hade tidigare bara gjort de lite mer maxade fyllda varianterna där varvar bröd med en kryddig potatisfyllning, doppar i en smet och sedan friterar. Sen visade Aman mig sin mammas enklare variant, som också är vanlig, så nu kör jag nästan bara den när vi är sugna på brödpakoras. Det är så mycket enklare men ger samma härliga tillfredsställelse.
Vad är brödpakora?
Brödpakora är ett typiskt snack i Indien och en populär street food-rätt. Det kan i sin enklaste form bestå av, som vår, brödskivor som doppas i en kryddig smet och sedan steks/friteras. Men du kan också göra en kryddig potatisfyllning att lägga mellan brödskivorna vilket också är brutalt gott.
Brödpakora kan serveras med tamarindchutney eller en grönd chutney ELLER som vi gillar… med ketcup!
Så gör du brödpakora
Smeten görs på kikärtsmjöl och vatten, så superenkel. Hur man sedan kryddar upp den beror lite på vad du gillar. Vi kör en enkel med chili, spiskummin, lök och gurkmeja. Har vi färsk koriander brukar vi vända ner det.
Recept: Enkel brödpakora
4 stora portioner (eller 2 stora portioner)
4 skivor formfranska
olja att steka i
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk chilipulver
1 tsk hel spiskummin (eller mald)
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
ca 1,5-2 dl vatten
0,5 rödlök, finhackad
2 gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
ev. 2 msk finhackad koriander
Servering
ketchup
- Skär brödskivorna på diagonalen så att du får trianglar.
- Hetta upp ett generöst lager olja i en stekpanna.
- Vispa ihop kikärtsmjöl, chili, spiskummin, gurkmeja, salt och lite vatten i taget tills du har en ganska lös smet.
- Rör ner rödlök, chili och eventuellt koriander.
- Vänd brödskivorna i smeten och lägg sedan ner i den heta oljan. Stek gyllene på båda sidor.
- Låt rinna av på lite hushållspapper och servera med ketchup.