Vi älskar samosas. Aman älskar samosas extra mycket när det regnar eller är kallt ute. I Indien är samosas inget man gör hemma, däremot är det enkelt att köpa i princip överallt. Det är inte lika enkelt här och att göra egna är lite billigt. Genvägen via filodeg är däremot genialisk. Du får frasiga piroger som inte behöver friteras, istället så bakas de till perfektion i ugnen.
Vanligtvis serveras samosas med en tamarindchutney, men mangochutney går också bra.
Här hittar du vårt recept på klassiska samosas.
Indiska samosa
Samosas är indiska piroger, oftast fyllda med en potatisfyllning, som har sitt ursprung i Persiska riket (tänk Iran). Vanligtvis gör man en deg som man sedan viker ihop till små koner/pyramider och friterar frasiga. De är ett vanligt snack i Indien och kan köpas överallt.
Filodeg
Fyllningen i sig är väldigt enkel och vi gjorde den ännu enklare här genom att bara använda oss av malda kryddor. Fyllningen innehåller även ingefära och gröna ärtor.
Filodeg hittar du i kyldisken och är tunna ark av deg som bland annat används till börek och baklava. De gör allt automatiskt krispigt och är otroligt användbart. Se bara till att vira in degen i en fuktig handduk så att den inte torkar ut.
Vika ihop samosas
Jag klippte filodegsarken i tre bitar på längden. Då kunde jag lägga 1 msk fyllning i ena änden och sedan vika ihop till en triangel. Du kan även köra vanliga rullar, typ vårrullar.
Recept: Enkla samosas med filodeg
20 st
400 g potatis, kokt
1 msk riven färsk ingefära
2 dl gröna ärtor
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk malen gurkmeja
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
7 ark filodeg
vatten att pensla med
olja att pensla med
Servering
tamarindchutney eller mangochutney
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mosa sönder potatisen med en gaffel i en skål.
- Rör ner ingefära, ärtor och kryddor. Blanda val.
- Klipp filodegsarken i tre delar på längen.
- Börja med ett ark. Pensla kanterna med vatten och lägg en matsked fyllning i ena änden. Vik ihop som trianglar tills du får ett litet trekantigt paket. Fortsätt med resterande filodeg och fyllning.
- Lägg dina samosas på en plåt. Pensla samtliga med olja.
- Tillaga i ugnen i 12-15 minuter tills de fått fint med färg.
- Servera med tamarindchutney eller mangochutney.