Uttapam är fluffiga, tjocka pannkakor, som är väldigt vanliga i södra Indien. Det är typisk frukost mat tillsammans med någon chutney. De görs på samma smet som till dosas, de krispiga pannkakorna många känner till, men här alltså en tjockare variant.
Green India
Det här receptet kommer från vår kokbok Green India – indisk vegomat från grunden. Du hittar den på bland annat Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.
Smet
Smeten till uttapam görs på samma smet som dosa. Det är en fermenterat smet som består av ris och linser. Den är lite tidskrävande och knepig, men inte egentligen svår.
Enkel uttapam
Det här receptet är en enkel variant gjord på mannagryn. Den fermenteras inte heller men du får samma fluffiga konsistens och kan enkelt göra en god sydindisk frukost.
Enkla uttapam
4 portioner
4 dl mannagryn
3 dl vatten
2 1⁄2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 tsk salt
Topping
1 lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
1 tomat, finhackad
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 msk finhackad koriander
Servering
valfri chutney, t ex tomatchutney
- Vispa ihop mannagryn, vatten, yoghurt och salt i en skål. Låt vila i 10 minuter.
- Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. 3. Klicka ut smeten till tjocka pannkakor.
Sprid ut lök, paprika, tomat, chili och koriander över smeten. Låt steka tills den har fått fint med färg på undersidan och vänd sedan på din uttapam. Låt steka färdigt på andra sidan. - Servera med valfri chutney.