Den här dalen är typisk för Kerala i södra Indien och är ofta en del av deras festmåltid Sadhya (där det inte är ovanligt med över 20 olika rätter). Erissery är en tjock dal som får sin krämighet från bland annat yams, som smakar som en extra stärkelserik potatis (vi använder sötpotatis). Den innehåller även röda mungbönor, men det går lika bra att ersätta med gröna som du hittar i vanliga matbutiker.
Recept: Erissery – dal från Kerala
4 portioner
2 dl röda eller gröna mungbönor
500 g sötpotatis
6 dl vatten
1 dl kokosmjölk
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
Tadka
1 msk kokosolja
1 tsk bruna senapsfrön
1 dl kokosflingor
2 torkade hela röda chilifrukter
1 liten näve curryblad
Servering
kokt ris eller roti/chapati
- Blötlägg mungbönorna i 8 timmar eller över natten.
- Skölj bönorna och häll sedan ner i en kastrull tillsammans med potatisen och vattnet. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter eller tills potatisen och bönorna är mjuka.
- Mosa sönder allt lätt med en visp eller slev. Du kan även mixa lätt med en stavmixer.
- Häll på kokosmjölk, gurkmeja, chilipulver och spiskummin. Låt allt puttra i ytterligare 10 minuter så att det tjocknar ännu mer.
Tadka - Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs senapsfröna tills de börjar ”poppa”.
- Häll ner kokosflingor, chili och curry- blad. Låt fräsa tills kokosen har blivit vackert gyllenbrun.
- Häll ner i din dal och låt puttra på i ytterligare några minuter. Smaka av med salt.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.