Jag ska ärligt talat säga att när Aman introducerade mig för den här desserten så trodde jag att han skojade. Det är i min värld så udda komponenter men jag ska ärligt säga… det är sååå gott! haha. Det är alltså en galen blandning av mandelmjölk, saftkoncentrat, nudlar och glass.
Vad exakt är falooda?
Falooda kan göras på en rad olika sätt men består ofta av dels badam ka doodh som är en hemmagjord indisk mandelmjölk med kardemumma och saffran. Sen är det vermicellinudlar, antingen gjorda på vete eller ris. Det finns även gjorda på tapikoa och sagogryn. Man använder sig av saftkoncentrat då klassikern Roohafza som har en lätt blommig smak, men det går bra med vilken favorit som helst. Och avslutningsvis glass, så gärna den indiska glassen kulfi, men det går super bra en favorit. Psst… 3 vänner har en pistageglass som är underbar och Lejonet & Björnen en med mango du bara måste testa.
Badam ka doodh – Mandelmjölk
4 glas
Badam betyder mandel på hindi och det är precis vad det här är, en mandelmjölk. På sommaren serveras den kall och svalkar härligt, medan du kan servera den varm på vintern när du vill värma upp dig inifrån.
Psst… vi har använt lite olika mjölksorter och tycker faktiskt det blir godast när man inte använder mandelmjölk. Det blir liksom för framträdande smak.
1 dl skalade mandlar
8 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
½ dl strösocker
½ tsk mald kardemumma
en nypa saffranspistiller eller mald saffran
- Blötlägg mandlarna i 3 timmar. Du kan hoppa över det här steget, men de är lättare att mixa då.
- Häll ner mandlar i en blender tillsammans med ca 1 dl av mjölken och mixa till en slät puré.
- Koka upp resten av mjölken, strösocker, kardemumma och saffran i en kastrull.
- Rör ner mandelpurén och låt allt sjuda i 3 minuter.
- Ska du dricka den varm är det bara att servera, annars låter du den svalna helt i kylskåpet.
Falooda kulfi
1 portion
badam doodh – mandelmjölk
glass, gärna pistage-, vanilj eller mango
vermicelli, vete- eller risnudlar
saftkoncentrat
hackade pistagenötter
- Börja med att blötlägga vermicellin (nudlarna) i varmt vatten eller vad nu instruktionerna på paketet säger. Skölj i kallt vatten så att de svalnar av.
- Häll ut lite mandelmjölk i skålen eller fatet. Ringla över en liten näve nudlar.
- Fördela några skopor glass över och ringla över saftkoncentrat. Toppa med hackade pistagenötter.
Falooda shake
1 glas
badam doodh – mandelmjölk
glass, gärna pistage-, vanilj eller mango
vermicelli, vete- eller risnudlar
saftkoncentrat
hackade pistagenötter
- Börja med att blötlägga vermicellin (nudlarna) i varmt vatten eller vad nu instruktionerna på paketet säger. Skölj i kallt vatten så att de svalnar av.
- Häll ner några teskedar saftkoncentrat i ett glass.
- Lägg ner en liten näve nudlar och fyll på med mandelmjölk.
- Toppa med några skopor glass och hackade pistagenötter.