I Gujarat i nordvästra Indien finns det flera varianter på denna linssoppa med toor dal (duvärt). Den har dels ett roligt inslag av rostade jordnötter och lite sötma från jaggery eller strösocker, men också en lätt syra från torkad kokumfrukt, som vi inte har lyckats hitta i Sverige men som vi har ersatt med lite limesaft.
Gujarati dal
Gujarati dal är som sagt en gul linssoppa som påminner en del om den som ofta serveras som förrätt eller tillbehör på indiska restauranger i Sverige. Den är mer soppliknande i konsistensen med mer sönderkokta linser. Den har sön sötsyrlig smak med jordnötter, men
Toor dal
Toor dal heter Duvärt på svenska och är en ganska platt gul lins som gör sig perfekt i dals. Den behåller sitt tuggmotstånd bra men många gillar att koka sönder den och sedan vispa dalen så att det nästan löses upp helt. Vi gillar personligen lite tuggmotstånd och brukar inte koka upp de helt, men det är upp till dig.
Om du inte får tag på toor dal går det bra att ersätta med röda linser.
Gujarati dal – dal med lime och jordnötter
4 portioner
3 dl toor dal
½ tsk gurkmeja
12 dl vatten
1 msk neutral olja
½ tsk hel spiskummin
¼ tsk bockhornsklöverfrön
1 nypa hing/asafoetida
2 gröna chilifrukter, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tomat, hackad (eller 1 dl krossade tomater)
½ tsk chilipulver
½ dl rostade jordnötter
1 msk jaggery eller strösocker
1 lime, saften
2 msk finhackad koriander
1 tsk salt
Servering
kokt ris
roti/chapati
- Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 30-40 minuter tills linserna är mjuka.
- Vispa linserna med en visp så att de mosas sönder. Du kan även mixa lätt med en stavmixer så att det blir extra krämigt.
- Hetta upp neutral olja i en stekpanna. Fräs spiskummin, bockhornsklöverfrön och hing/asafoetida tills det får fint med färg.
- Rör ner chili, ingefära och tomater. Låt fräsa med tills tomaterna mjuknar.
- Rör ner gurkmeja, chilipulver och jordnötter. Häll nu ner allt i linserna och låt det puttra på i 5 minuter.
- Smaka av med limesaft, koriander och salt.
- Servera med ris eller roti/chapati.