Aloo tikki chaat är en populär street food-rätt i Indien och består av frasiga potatisfritters i botten. Här har jag dock tagit genvägen via frysta potatisbullar.
Jag älskar ”chaats” som är ett samlingsnamn för många av de populära street food-rätterna. Det är lite kladdigt men sååå tillfredsställande att äta. Jag hade gjort aloo tikki flera gånger tidigare tills jag insåg att jag kunde göra det på frysta potatisbullar. Du får inte några kryddor i själva potatisbullen, men de kommer istället med kikärter. Det går att göra aloo tikki chaat på många sätt, det här är ett enkelt som jag gillar.
Aloo tikki vad?
Aloo betyder potatis på hindi och tikki en liten fritter eller biff.
Vad är chaat?
Chaat är ett koncept som används mycket i street food-scenen. Du kan i princip ta vad som helst och göra det till en chaat. En enkel samosa är en samosa, men om du serverar den med yoghurt, chutney, chole, rödlök och granatäpple så blir det en chaat. Vada är friterade munkar, men med yoghurt och tamarind blir det en vada chaat.
Recept: Indisk Aloo tikki chaat
4 portioner
800 g frysta potatisbullar
Rostade kikärter
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 msk rapsolja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
salt
Korianderchutney
1 kruka färsk koriander
1 kruka mynta
1 gröna chili, hackad
2 lime, saften
¼-½ dl vatten
Till servering
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
tamarindchutney eller mango chutney
granatäppelkärnor
1. Stek potatisbullarna gyllene i lite olja.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Skölj kikärterna och låt rinna av. Blanda med olja, spiskummin, chili och salt på en plåt. Rosta i 15 minuter eller tills de har fått lite färg.
4. Mixa ihop samtliga ingredienser till korianderchutneyn med en stavmixer.
5. Lägg upp potatisbullarna på tallrikar.
6. Skeda över yoghurt och strö över kikärterna. Klicka på korianderchutneyn och ringla över tamarindchutney eller mango chutney. Avsluta med att strö över granatäppelkärnor.