Det här var en av de första rätterna som Aman lagade till mig. Varför? Därför att det är en av hans favoritsidorätter till en dal. Den görs på ”arbi” eller tarorot. Tarorot smakar som en stärkelserik potatis och du hittar den i asiatiska butiker. Här tillagas den i en kryddig sås.
Tarorot
Det här är som sagt en rotfrukt som har ett vitt fruktkött och ett lite ”hårigt” skal. Du hittar den i asiatiska och indiska butiker och de påminner mycket om potatis i smaken… fast mer stärkelserik. Du kan använda potatis istället eller som här jordärtskocka.
Variera
Den här rätten kan göras på många sätt. Du kan steka på taroroten först så att den får fint med färg, ja du kan till och med fritera den. Vissa gillar en rinnigare sås och andra en tjockare. Vi gillar en tjockare sås och om det är fest så friterar eller steker gärna taroroten i generöst med olja först.
Hur äts arbi?
Du kan äta arbin precis som den är tillsammans med roti/chapati. Eller så serverar du den som en sidorätt till en dal.
Indisk arbi (tarorot) – med jordärtskocka
4 portioner
400 g tarorot eller jordärtskocka
2 msk neutral olja
½ tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk färsk ingefära, finhackad
2 gröna chilifrukter, finhackade (kan uteslutas)
½ tsk chilipulver
¼ tsk gurkmeja
3 tomater, hackade (eller 3 dl krossade tomater)
1 tsk salt
- Skala taroroten eller jordärtskockorna och skiva eller skär i klyftor. Skölj och låt rinna av.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Vänd ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Krydda med chilipulver och gurkmeja. Låt fräsa med i 1 minut.
- Vänd ner tomaterna och låt puttra med i några minuter tills de mjuknar och mörknar i färgen. Smaka av med salt.
- Rör ner arbin/jordärtskockan och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter eller tills skockorna är mjuka.