Den här citrondalen (nimbu betyder citron) kommer från regionen Andhra Pradesh i södra Indien.
Den har en frisk syrlighet som är superhärlig och en krämig konsistens. Vi gillar även att tillsätta rivet skal från en citron precis vid servering för en tydligare citronsmak. Passar jättebra med något gott smaksatt ris, t ex kokosris.
Recept: Indisk citrondal – Nimbu dal
4 portioner
3 dl moong dal eller röda linser
10 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
2 msk citronsaft
Tadka
1 msk neutral olja
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk hel spiskummin
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1 liten näve curryblad
1 tsk salt
Servering
kokt ris
roti/chapati
färsk koriander
ev. citronskal
- Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter tills linserna är mjuka.
- Rör ner citronsaften.
Tadka
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs senapsfrön och spiskummin tills fröna börjar ”poppa”.
- Rör ner chili, ingefära och curryblad. Låt fräsa med i en minut. Vänd ner tadkan i dalen och smaka av med salt.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.