Här kommer en riktig favorit för alla vegoälskare där ute – den kanske grönaste grönsakskebaben du kan tänka dig! Hara bhara kebab är en indisk grönsaksbiff som görs på potatis, spenat och gröna ärtor. Det kryddas sedan upp, formas till biffar och steks gyllene. De är perfekta att göra på gårdagens potatis och även fryst spenat, även om du kan behöva justera mängden kikärtsmjöl först.
Det här är traditionellt ett snack, men vi gillar att äte dem i roti/chapati tillsammans med yoghurt och rödlök. Svårare än så behöver man inte göra det…haha.
Vad är hara bhara kebab?
Hara betyder grön och bhara att det är mycket av det. Det är alltså väldigt gröna biffar, kebab, som vanligtvis består av potatis, spenat och gröna ärtor. Allt tillagas och mosas/mixas sedan ihop till en smet. Tack vare kikärtsmjöl håller de ihop helt fantastiskt och det är bara att steka de gyllene i generöst med olja.
I Indien äts de som ett snack tillsammans med te eller en drink, men här fungerar de jättebra som en vegobiff till ett gott ris, en trevlig raita och sallad.
Så får du till en bra hara bhara kebab
Potatis och kikärtsmjöl är två grejer som gör att den här biffen håller ihop så bra. Låt gärna potatisen svalna först, samma för ärt- och spenatröran. Då blir de fastare i konsistensen. När du har blandat ihop smeten så kan du även låta den stå i 10 minuter så att kikärtsmjöl kan suga upp lite av vätskan.
Med det sagt så lät jag inget varken svalna eller vila och det blev superbra biffar ändå, men då kan det hjälpa att fukta händerna med lite vatten innan du formar dem.
Ett annat tips är att hetta upp oljan ordentligt. Många steker på alldeles för låg temperatur och då får du varken till färg eller krispighet.
Recept: Indisk hara bhara kebab – grönsakskebab
4 portioner
300 g potatis
1 msk rapsolja
1 msk finhackad eller riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
150 g färsk spenat
2 dl gröna ärtor
1 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk torkat mangopulver, kan uteslutas
0,25 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Servering
limeklyftor
valfri chutney eller yoghurt
- Tärna potatisen och koka den mjuk. Mosa sedan sönder med en gaffel.
- Hetta upp oljan och fräs ingefära och chili i en minut.
- Rör ner spenat och gröna ärtor. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt ånga på där under i kanske fem minuter. Rör om då och då. Spenaten ska släppa sin vätska och minska i volym.
- Mixa ärt- och spenatröran ganska fint i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
- Blanda ihop mosad potatis, ärt- och spenatröra, kikärtsmjöl och kryddor i en skål. Låt helst svalna något så blir smeten lättare att forma.
- Använd eventuellt lätt fuktade händer för att forma biffar. Stek gyllene i generöst med olja.
- Servera din hara bhara kebab med en limeklyftor och chutney eller yoghurt.