När du googlar ”indisk dal” eller ”indisk gryta” så får man oftast upp en linsgryta som denna. Den har gult currypulver, ofta kokosmjölk och inte minst blomkål och potatis. Jag gjorde den till Aman och det första han sa innan han ens smakade var: Det här är inte indiskt! haha. Men jag tänkte att det kan vara ett kul recept att dela och gå igenom varför många av de saker vi tänker är indiska… inte är det.
Och det här är inte för att fördumma folk, jag har själv gjort den här rätten i tron om att den är indisk. Men det är intressant hur så många kokböcker och recept på nätet som gör rätten på det här sättet. Vi tar så mycket för givet och glömmer bort att kolla upp hur det faktiskt ligger till… men nu reder vi ut det här!
Linsgryta med grönsaker?
Aman brukar säga att indiska dals (linsgrytor) aldrig innehåller grönsaker. Då menar vi utan lök, vitlök, ingefära och tomat. Visst, ett fåtal använder gourd (en gurkväxt) men på det stora hela så använder man inga grönsaker i en dal, de serveras snarare vid sidan av som en sidorätt.
Potatis och blomkål
Potatis och blomkål är en vanlig kombo i de ”indiska” grytorna. Vi tror att det kommer från att man helt enkelt förvandlat klassisk aloo gobi till en linsgryta? Man kan kanske även ha inspirerats av eller förväxlat den med sambar som är en sydindisk soppa som innehåller både linser och blandade grönsaker.
Gul och röd curry mm.
Vi har ett helt inlägg om varför gult currypulver inte är indiskt. Vi kan faktiskt inte komma på någon indisk rätt som smakar gul curry. Vi har även sätt recept på indiska currys med thailändsk röd currypasta eller japansk sojasås, vilket ja… säger sig själv inte är riktigt…haha.
Kokosmjölk då?
Kokosmjölk är en vanlig ingrediens i de västerländska ”linsgrytorna”. Kokosmjölk används i princip aldrig i dals, inte ens i södra Indien där kokos är väldigt vanligt. De gånger kokos används i dals, linsgrytor, är det oftast färsk riven kokos.
Recept: Inte så Indisk linsgryta med blomkål
4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
2 tsk gul curry
300 g potatis
1 blomkålshuvud
1 dl röda linser
1 burk krossade tomater à 400 g
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Till servering
ris
1. Hacka de gula lökarna och vitlöksklyftorna fint. Stek i grytan med lite rapsolja tills löken mjuknar och får färg.
2. Skala och riv ingefäran. Rör ner den i grytan tillsammans med gurkmeja, spiskummin och curry. Låt fräsa i 1 minut.
3. Skala potatisen och skär i ganska stora bitar. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Rör ner i grytan tillsammans med röda linser, krossade tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Låt allt koka i 15 minuter eller tills potatisen och linserna är mjuka.
4. Servera curryn med ris.