Pav bhaji är en grönsaksröra som äts med stekt bröd. Pav är namnet på brödet och bhaji är namnet på själva röran. Det är en typisk street food-rätt som kan göras på lite allt möjligt och i vår värld den ultimata comfort fooden.
Vad är pav bhaji?
Pav bhaji är en street food-rätt som sägs ha kommit till av att de i gatuköken köpte grönsaksrester från andra street food-ställen och blandade ihop till den här röran. Det är i princip ett mos och traditionellt så serveras den med stekt pav (bröd), rödlök och en klick smör på toppen.
Vad kan man använda i en pav bhaji?
När det kommer till grönsaker så är potatis, gröna ärtor och tomater en bra grund. Men du kan även koka blomkål, morötter eller varför inte testa svenska rotfrukter som kålrot och rotselleri.
När det gäller bröd så är pav ett ljust bröd, inte helt olikt hamburgerbröd.
Hur tillagar man pav bhaji?
Du kokar först grönsakerna i lite vatten och mosar sedan sönder med en visp. Det ska bli ett tjockt mos.
Sedan steker du på lök och kryddor till en trevlig masala och blandar ner grönsaksmoset. Så enkelt är det!
Recept: Pav bhaji
4 portioner
5 potatisar, 500 g
4 tomater, hackade (4 dl krossade tomater)
1 dl gröna ärtor
1 dl vatten
1 tsk salt
Masala
50 g smör, t ex mjölkfritt
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kashmirichilipulver eller annat milt chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk torkade bockhornsklöverblad, kan uteslutas
2 msk finhackad koriander
0,5 citron, saft
1 tsk garam masala
1 msk smör, t ex mjölkfritt
salt efter smak
Servering
4 hamburgerbröd
smör att steka i, t ex mjölkfritt
1 rödlök, tunt skivad
färsk koriander
- Tärna potatisen och blanda med tomater, ärtor, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk.
- Mosa sönder allt med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Det ska bli en lagom slät röra. Skrapa över i en skål så länge.
- Torka ur pannan och smält smöret. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Krydda med kashmirichilipulver, gurkmeja och bockhornsklöverblad. Låt fräsa med i 1-2 minuter.
- Rör ner grönsaksröran och krydda med citronsaft, garam masala och salt efter smak.
- Stek hamburgerbrödet i lite smör. Servera bhajin tillsammans med pav, rödlök och koriander.