De här biffarna är inte bara vackert gröna i färgen, de är superenkla att göra. De består dels av moong dal (skalade, halverade mungbönor) och gröna ärtor. Kikärtsmjölet binder ihop allt till perfektion och sedan är det bara att steka de gyllene. Du kan servera de lite som du vill, men tänk ”falafel” och gå loss. Vi gillar det i rullar med roti/chapati eller pitabröd, en god sallad och en dressing. Svårare än så behöver det inte vara.
Vad är moong dal och matar?
Moong dal är skalade, halverade mungbönor. De är ljusgula i färgen och användes mycket i indiska soppor/grytor – dals. De är även super i biffar eftersom de mjuknar när de blötläggs. Matar är helt vanliga gröna ärtor som du bara behöver tina.
Om du inte får tag på moong dal så ta röda linser.
Kikärtsmjöl är hemligheten
Ja, jag glömde löken på bilden, men det ska också med. Den stora hemligheten till de här biffarna är kikärtsmjöl. Du behöver inte ens mycket men det binder ihop biffar fenomenalt. Smeten kommer att kännas lös och du kommer undra hur det här ska gå, men när de väl börjar stekas så får de en perfekt krispig yta varje gång.
Recept: Indiska ärtbiffar – Moong Matar Kebab
4 portioner
3 dl moong dal eller röda linser
4 dl gröna ärtor
2 gröna chili, finhackade
1 rödlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
salt
- Blötlägg linserna i 2 timmar. Skölj noga och låt rinna av i en sil.
- Häll ner linser, gröna ärtor och chili i en matberedare. Mixa till en fin puré. Skrapa ner röran från sidorna av skålen lite då och då.
- Rör ner rödlök, vitlök, ingefära, kikärtsmjöl, spiskummin, koriander och salt.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Forma smeten till biffar och stek gyllene på båda sidor. Vi brukar använda oss av en glasskopa. Smeten känns lös, men oroa dig inte, den håller ihop.
Vi serverar inte aaaalltid allt indiskt hela vägen, det beror på vad vi känner för. Här parade vi ihop biffarna med sallad på vad vi hade hemma, yoghurt och librabröd (pitabröd).