Jalebi finns i flera varianter runt om i Indien och Mellanöstern. Det är frasiga krumelurer som läggs i en sockerlag som de får suga åt sig av.
Det här är den perfekta sötsaken efter en het indisk middag och med sin krispighet är de helt omöjliga att sluta äta. Enklast är om du får tag i en pipflaska som du kan fylla med smeten. Då har du mycket mer kontroll när du ringlar ner smeten i oljan. En spritspåse funkar också.
Du kan fritera jelebismeten direkt, men helstska den fermentera över natten så att de får sin karaktäristiska lite syrliga smak.
Recept: Indiska Jalebi
4-6 portioner
2,5 dl vetemjöl
2 msk kikärtsmjöl
0,25 tsk bakpulver
2 msk naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 dl vatten
Sirap
2 dl strösocker
1,5 dl vatten
en nypa saffranspistiller eller mald saffran
ca 1 liter neutral olja att fritera i
- Blanda ihop vetemjöl, kikärtsmjöl och bakpulver i en skål.
- Vispa ner yoghurt och lite vatten i taget tills du har en ganska tjock smet. Plasta in och låt stå och fermentera (jäsa) i 8 timmar eller över natten. Det ska göras i rumstemperatur.
- Blanda strösocker, vatten och saffran i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter så att sockret löser sig.
- Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.
- Vispa runt i smeten så att du blir av med eventuella klumpar. Häll smeten i en pipflaska eller spritspåse.
- Spritsa ner runda spiraler i den heta oljan. Fritera gyllene på ena sidan, vänd och fritera klart på andra sidan.
- Lyft upp jalebin från oljan och lägg ner i sirapen. Låt dra i 30 sekunder och lägg sedan över på ett galler och låt rinna av. Servera.