Laccha paratha är ett av våra absoluta favoritbröd eftersom det andas lyx. Ah! Det är samma deg som till roti/chapati men du kavlar alltså in smör i degen. Efter det rullar du ihop allt, kavlar ut och steker. Resultatet blir ett tunnbröd med tunna frasiga lager… som en indisk croissant! Det passar till alla rätter du skulle ha roti/chapati till, som dals, currys, grönsaksrätter mm.
Det här är laccha paratha
Laccha betyder ungefär ring och paratha är de typ tunnbröd som oftast fylls, t ex som vår aloo paratha. Det är en favorit från norra Indien och görs chapatimjöl (typ av fullkornsmjöl) eller vanligt vetemjöl. Du kavlar sedan in smör, traditionellt ghee, eller en neutral olja. Det är det här som ger de olika lagerna. Hur du kavlar in dem är lite olika, alla har sin metod och här har vi ett sätt som vi tycker ger ett riktigt bra resultat. Laccha paratha är för övrigt galet gott till t ex dal makhani.
När du har knådat ut degen så delar du den i fyra delar. Kavla sedan ut varje del tunt till en stor rundel.
Bred på smör, ghee, eller olja över degen.
Vi gillar att rika ihop degen som ett dragspel. Det behöver inte se jättefint ut, bara vik ihop så gott det går.
Rulla ihop allt till formen av en lussebulle (eller en åtta om det känns mer pedagogiskt…haha). Du kan vara rulla ihop allt till en kanelbulle-form och vara nöjd, men vi gillar alla chanser att få till så många lager som möjligt. Det ger ju en frasig paratha i slutänden.
Vik ihop så att de liksom ligger på varandra.
Tryck till de lätt och strö över lite mjöl. Låt helst vila 15 minuter under en kökshandduk. Det gör de lättare att kavla ut sen.
Kavla ut varje rundel hyfsat tunt, men inte lika tunt som en roti/chapati. Stek i lite smör eller olja så att de får fint med färg på båda sidor.
Recept: Indiska laccha paratha
4 st
4 dl chapatimjöl, fullkornsvetemjöl, vanligt vetemjöl eller hälften fullkorn/hälften vanligt vetemjöl
2 dl vatten
1 msk neutral olja
en nypa salt
smör, t ex mjölkfritt, eller neutral olja
extra mjöl för utkavling
- Blanda ihop mjöl, vatten, olja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en deg och knåda sedan i 5 minuter. Den ska bli smidig. Låt eventuellt vila i 10 minuter.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut varje till en platt rundel.
- Bred ut smör eller ringla över olja över varje rundel. Vi gillar även att strö över lite mjöl så får du tydligare lager.
- Vik ihop degen som ett dragspel. Rulla ihop från båda sidor så att du får en ”lussebulle” eller ”åtta”.
- Lägg varje liten rundel på varandra och tryck till lätt. Låt vila under en kökshandduk i 10-15 minuter.
- Kavla ut varje laccha paratha till en tunn rundel, men inte lika tunt som en roti/chapati.
- Stek laccha parathan i lite smör eller olja så att de får fint med färg på båda sidor. Servera genast!