Kichidi, khichidi, khichri. Hur du än väljer att stava det så är det här en rätt som du bara måste känna till. Den var till och med uppe som förslag på Indiens Nationalrätt, så vida spridd och populär är den. Det är i sin enklaste form bara kokt ris och linser, men kan innehåller en rad olika kryddor och om du känner för det.
Vad är kichidi?
Det är som sagt en ris- och linsrätt som är väldigt enkel att göra. I Norra Indien är det den första maten som bebisar får men även något som äts när man är förkyld och sjuk eftersom det är så lättsmält. Ju friskare du blir ju mer kryddor och grönsaker kan man lägga till.
Det är kul hur kichidi har blivit populärt bland hälsofreaks i USA och andra delar av västvärlden som någon magisk kur. Aman tycker det är extra kul eftersom det i hans ögon är något man just ger till barn och sjuka som inte kan eller orkar få i sig något annat.
Hur gör man kichidi?
Man kan göra det på lite olika sätt, både i tryckkokare, crockpot och i vanlig kastrull som vi har gjort här. Den innehåller någon lins, här moong dal, men röda linser går också bra. I vissa delar använder man även mungbönor. Ris är vanligt men vissa regioner använder krossat vete. Du kan koka linser och ris för sig och sedan blanda med resten, men vi har kokat allt i en kastrull.
Man kan som sagt göra med eller utan grönsaker. I södra Indien är det även vanligt med curryblad, något som jag gillar men Aman gärna hoppar över…haha.
Recept: Kichidi/Khicehri
4 portioner
1 dl basmatiris
1 dl moong dal eller röda linser
1 msk neutral olja
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
1 liten näve curryblad, kan uteslutas
1 msk riven färsk ingefära
1 lök, finhackad
1 morot, finhackad (kan uteslutas)
1 stor tomat, hackad (kan uteslutas)
1⁄2 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
6-8 dl vatten
1 dl gröna ärtor (kan uteslutas)
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt
Till servering
färsk koriander
valfria pickles
- Skölj basmatiris och moong dal blötlägg sedan i 30 minuter.
- Hetta upp oljan i en gryta och fräs senapsfrön och spiskummin tills senapsfröna börjar ”poppa”.
- Rör ner curryblad och låt fräsa med i 30 sekunder.
- Rör ner ingefära, lök, morot, tomat, chilipulver och gurkmeja. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få färg.
- Rör ner de blötlagda linserna och riset. Tillsätt vatten och koka upp. Låt puttra på i 15-20 minuter eller tills allt är riktigt mjukt.
- Blanda ner gröna ärtor, garam masala och salt. Låt puttra på i någon minut.
- Servera med koriander och valfria pickles.