Dags för ett nytt indiskt bröd att lägga till listan! Det här är makki roti eller makki ki roti, som alltså är ett enkelt tunnbröd gjort på majsmjöl. Med ”enkelt” menar vi att det är få ingredienser och inte mycket arbete, men det är lite knepigt att jobba ut de tunna eftersom degen inte innehåller något gluten.
Makki roti är ett måste till saag som är en grön röra som kan göras på bara spenat eller en blandning av gröna blad.
Makki roti
Makki betyder majs på hindi och roti är det indiska tunnbröd som många även känner igen som chapati. Så… majsroti helt enkelt. Det är som sagt lite knepigt att göra eftersom det inte innehåller gluten, men det ska inte heller vara mjukt och följsamt som ett tunnbröd gjort på vete, så ingen panik.
Vad innehåller makki roti?
Majsmjöl har vi redan sagt och det ska vara det fina majsmjöl som du hittar i vanliga matbutiker eller indiska butiker. Det ska alltså inte vara grövre ”polenta” utan ett fint majsmjöl. Sedan ska du ner med varmt vatten och lite olja. Oljan är valfri men vi tycker degen blir lite smidigare av den.
Hur ska degen vara?
Den ska vara mjuk och följsam. Den kommer inte att bli elastisk som degar med gluten men den ska vara mjuk och hålla ihop bra. Den ska inte vara för fast och torr för då kan du inte arbeta ut den till tunnbröd. Tillsätt hellre lite mer vätska än du tror.
Forma makki roti
Enklast är att ta en bit deg och rulla till en boll. Ha en skål med vatten till hands och fukta degen lätt. Klappa sedan ut till en platta och jämna till kanten eftersom. Fukta degen så fort du känner att den börjar klibba. Arbeta ut degen till ett tunt tunnbröd och stek sedan gyllene i en torr stekpanna eller använd lite olja om du vill det.
Makki roti – indiskt majsbröd
6 bröd
5 dl majsmjöl
½ tsk ajovanfrön, kan uteslutas
2 ½ dl varmt vatten
2 msk neutral olja
½ tsk salt
Servering
servera gärna till saag
- Blanda majsmjöl, ajovanfrön, vatten, olja och salt i en skål. Arbeta ihop till en deg och knåda väl i 5 minuter.
- Dela degen i 6 delar. Rulla till bollar och platta sedan ut med händerna så tunt det går.
- Hetta upp en stekpanna och stek bröden i lite olja tills de blir gyllene på båda sidor, ungefär 30 sekunder per sida.