Vi får ofta frågor om just indokinesiska recept. Även i Sverige kan du hitta rätter inspirerade av kinesisk mat och indiska restauranger. Det kan vara allt från sötsyrliga rätter som denna till dumplings (momos) och nudlar
Just manchurian kan göras på många olika sätt och blandar lite från det asiatiska och lite från det kinesiska köket. Vi använde oss av formbar sojafärs till de här enkla bollarna.
Vad är manchurian?
Manchurian syftar på en rad olika indisk rätter med kinesiska influenser. Manchuriet (manchuran) är en region i Kina, men många av de populära indisk-kinesiska rätterna kom till av kineser som bodde i Kolkata (Calcutta) under tiden som Indien var under britternas styre.
Här har vi en annan vegetarisk variant, gobi manchurian, som görs på blomkål.
Hur görs manchurian?
De kan antingen göras som grönsaksbollar med t ex kål, morötter och kryddor. Köttvarianter kan göras på allt från kyckling till nötkött och kan vara både bitar av kött eller bollar. De här bollarna kryddas upp lite och får sedan bada en sötsyrlig sås.
Såsen
Manchurian kan både göras som en ”torrare” variant utan så mycket sås, eller som här, generöst med just sås.
Recept: Manchurian vegobollar (sojafärs)
ang. Chilisås. Vi har skrivit ”chilisås” i receptet vilket kanske låter lite vagt. Det finns ju så många! Vår köpte vi i en indisk butik och den heter just ”chili sauce”. Det finns liknande i andra asiatiska butiker och även i vanliga livsmedelsbutiker. Smaka dig fram till den du gillar. Vi gillar lite hetta så därför hoppar vi över t ex Heinz. Vi har inte provat Sriracha (som är thailändsk), men den funkar säkert bra
4 portioner
400 g vegofärs, t ex soja
2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
Sås
0,5 dl olja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 röd paprika, hackad
0,5 grön paprika, hackad
2 msk ljus sojasås
2 msk chilisås
3 msk ketchup
1 tsk vinäger
1 msk majsstärkelse
2 dl vatten
salt
Servering
kokt basmatiris
- Tina sojafärsen och blanda med övriga ingredienser i en skål.
- Forma till bollar och stek gyllene i generöst med olja. Lägg över på en tallrik så länge.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök, ingefära och paprika i den. Allt ska mjukna och börja få färg.
- Vispa under tiden ihop sojasås, chilisås, ketchup, vinäger och majsstärkelse i en skål. Avsluta med att vispa ner vatten.
- Häll ner såsen bland grönsakerna och blanda väl. Låt puttra på tills den tjocknar något.
- Vänd ner bollarna och blanda runt. Smaka av med salt.
- Servera bollarna tillsammans med kokt ris.