Indier är så duktiga på att använda linser. Inte bara i dals, fritters och risrätter utan även pannkakor som dessa. Chilla är en typ av pannkaka som görs helt på linser. Vanligt är mungdal som här, men du kan även göra den på röda linser vilket är lite lättare att få tag på i Sverige.
Moong dal
De här pannkakorna görs på moong dal som är skalade och halverade mungbönor. Det är en av de absolut vanligaste linserna som används i både dals, vada och som här i en typ av pannkakor.
Du hittar moong dals i indiska butiker eller beställer på nätet. Får du inte tag på det kan du ersätta med röda linser men då kanske du behöver justera mängden vatten.
Smaksättning
Du kan ju självklart äta de här pannkakorna naturella, men det är inte riktigt det indiska sättet. Indisk mat utan kryddor!? haha. Här är en blandning av lök, koriander, ingefära och kryddor.
Recept: Mungbönspannkakor – moong dal chilla
6-8 st
3 dl moong dal eller röda linser
ca 3 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt
0,5 rödlök, finhackad
2 msk finhackad koriander
1 msk riven färsk ingefära
Servering
yoghurt
pickles
- Blötlägg linserna i minst 2 timmar.
- Häll ner de i en blender tillsammans med vattnet och mixa till en slät smet.
- Häll ner smeten i en skål och blanda ner resterande ingredienser. Späd eventuellt med vatten så att du får en lagom tjock smet.
- Hetta upp en stekpanna men inte för varmt. Skopa en sked smet i mitten av pannan och sprid ut med en sked. Använd cirkulära rörelser tills smeten täcker pannan. Låt steka tills den börjar få färg i kanterna.
- Stek klart på andra sidan. Servera med yoghurt och pickles.