Kulfi! Den indiska glassen vi alla älskar! Den finns i en rad olika varianter med smaker som kardemumma och mango eller den här vackert gröna med pistage. En av de bästa grejerna med kulfi är att du inte behöver en glassmaskin – bara fyll en låda eller glassformar med smeten och frys in.
Kulfi är populärt att köpa på gatorna i Indien och kan ätas som den är eller användas i olika desserter, inte minst falooda.
Vad är kulfi?
Kulfi är alltså en indisk glass. Den görs inte som traditionell glass där man rör in luft i smeten och fryser utan du häller ner smeten i en form och låter den stelna vilket gör den mer kompakt än annan glass. Traditionellt kokar man sötad mjölk länge tills den reducerats till en tjockare smet. Nyare varianter innehåller kondenserad mjölk som genväg och här har vi en vegansk variant med bland annat kokosgrädde.
Variationer kulfi
Kulfi kan varieras på många sätt. Du kan ha den naturell, smaksätta med pistagemjöl, mangopuré, rosenvatten, kardemumma eller annat gott.
Kulfiformar
Vanligt är att använda sig av konformade glassformar för att göra konformade glasspinnar. Du kan självklart ta helt vanliga glassformar eller hälla ner i mindre portionsformar.
Recept: Pistagekulfi – indisk pistageglass
2,5 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2,5 grädde, t ex kokos-, soja- eller havregrädde
1 dl strösocker
1 msk pistagenötsmjöl
0,5 tsk stött eller mald kardemumma
1,5 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
ev. några droppar grön livsmedelsfärg
- Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och låt sedan sjuda i 2 minuter.
- Rör ner socker, pistagemjöl och kardemumma. Koka upp och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
- Vispa ut majsstärkelsen i vattnet och vispa ner i blandningen. Tillsätt eventuellt några droppar grön livsmedelsfärg. Låt sjuda i några minuter tills krämen tjocknar.
- Häll antingen ner smeten i mindre formar eller bara i en stor låda. Låt svalna helt.
- Ställ in formarna/formen i frysen i några timmar, helst över natten.
- Använder du mindre formar kan du doppa dem i varmt vatten först så att glassen lättare lossnar. Har du använt en större form kan du skopa upp glassen med en glasskopa.