Puri eller poori är friterade indisk bröd som puffar upp härligt och blir ihåliga inuti. De serveras till klassiker som chana masal, men är även goda till chole och olika potatisrätter.
Första gången jag åt puri var på en restaurang i Amritsar. Aman tog med mig till ett frukostställe där vi fick dal, en potatiscurry och ett gigantiskt friterat klot av deg. Jag förstod knappt vad jag tittade på. Sen den dagen har jag varit fast… jag älskar puri!
Puri eller bathure?
Puri och bathure ser ungefär likadana ut. Bathure är också ett friterad bröd men görs med yoghurt och fullkornsmjöl. De är något större i storleken och lite mer maffigare i konsistensen. Puri görs på vetemjöl och blir därför något lättare.
Här på bloggen så parar vi ihop det med klassikern chana masala, men du kan även servera det till chole istället för bathure.
Kavla ut är tricket
Du vill kavla ut degrundlarna ganska tunt. Tricket är att hitta den rätta tjockleken, för är den för tunn så är det för ”lite” deg för att den ska puffa upp och är den för tjock så kommer den inte orka puffa upp sig.
Fritera puri
Jag älskar att fritera puri och när man har gjort det några gånger känns det inte läskigt alls. Det går väldigt snabbt och när du väl lagt ner degrundeln och det börjar bubbla så skopa olja över degen så hjälper det till att puffa upp degen. Om den inte puffar upp så fritera klart i alla fall, det kommer bli supergott oavsett.
Recept: Puri – friterat indiskt bröd
8 st
2 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
en nypa salt
ca 1 dl vatten
- Blanda mjöl, salt och vatten i en skål. Ta lite vatten i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 5 minuter, men det är inte så noga. Degen ska kännas lite klibbig i början, men kommer att bli mindre klibbig av att du knådar den.
- Dela degen i 8 delar. Rulla till bollar med händerna och vänd i mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och kavla sedan ut degen till tunna rundlar.
- Hetta upp generöst med olja i en kastrull, ca 1 liter. Sikta på 180 grader.
- Droppa ner en degrundel i taget och skopa över olja samtidigt som den friteras så att den puffar upp ordentligt. Vänd efter ca 30 sekunder. Den ska få fint med färg på båda sidor.
- Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
[…] har serverat det här på så många middagar. Vi har inte lagt upp ett recept på bathure än, men puri är ett liknande bröd som passar […]
[…] masala kan serveras med kokt ris, men i Indien äter man traditionellt puri till som är ett friterat bröd inte helt olikt bathure. Puri görs på samma deg som roti/chapati, […]